Landbouwterreur Gelderland: 'Daders weten precies hoe ze maximale schade moeten aanrichten'

Het is een nieuwe vorm van criminaliteit, en meerdere boeren in het Land van Maas en Waal zijn er al het slachtoffer van geworden: agro-terreur of landbouwvandalisme.

Sander van Walsum
Bij de gebroeders Reijnders werden donderdag de zeilen die de recent opgebrachte mais afdekken opengesneden. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Bij de gebroeders Reijnders werden donderdag de zeilen die de recent opgebrachte mais afdekken opengesneden.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

In het geval van melkveehouder Gert-Jan Reijnders in Wamel hield dat de vernieling in van een dekzeil waarmee hij voedermais voor zijn koeien had afgedicht. Een groot gedeelte van de mais is daardoor onbruikbaar geworden. De schade bedraagt vermoedelijk enkele duizenden euro's. Branchegenoot Cor van Wijk in Beneden Leeuwen overkwam iets soortgelijks: bij hem hadden vandalen het op zijn kuilgras gemunt.

Eerder ging in Dreumel een eendenkooi in vlammen op. In Boven Leeuwen en Horssen zijn enkele honderden jonge fruitbomen vernield. Tussen Maasbommel en Alpen zijn zo'n 150 in folie gewikkelde hooibalen opengesneden - waarbij de daders ruim zevenduizend euro schade hebben aangericht. Elders is heimelijk een strook van 60 bij 10 meter weggehakt uit een maisveld. 'Handmatig met een mes', zei de gedupeerde eigenaar in De Gelderlander. En op verschillende plaatsen zijn roestvrijstalen pijpen tussen de maisplanten geplaatst of zijn spijkers door de stengels gestoken - met de kennelijke bedoeling landbouwmachines te beschadigen of de geoogste mais met metaaldeeltjes te verontreinigen.

Bij de gebroeders Reijnders werden donderdag de zeilen die de recent opgebrachte mais afdekken opengesneden. Ze loven 10.000 euro uit aan de tip die leidt tot de dader(s). Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Bij de gebroeders Reijnders werden donderdag de zeilen die de recent opgebrachte mais afdekken opengesneden. Ze loven 10.000 euro uit aan de tip die leidt tot de dader(s).Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Eén ding is duidelijk: de boeren in het Land van Maasen Waal zijn het doelwit van een gerichte actie door mensen die weten hoe ze maximale schade kunnen aanrichten, die veel tijd aan hun campagne besteden - met de vernieling van de hooibalen moeten ze zeker twee uur bezig zijn geweest - en die, zegt Gert-Jan Reijnders, 'veel verstand hebben van landbouw'.

Dat maakt hij op uit de geraffineerde manier waarop ze zijn maiskuil met stanleymessen hebben bewerkt. 'Het voer is met drie lagen plastic afgedekt. Op het hoogst gelegen deel, dat je alleen kunt zien als je er met de ladder opklimt, zijn alle afdeklagen opengesneden. Op de lager gelegen delen van de maiskuil, de delen op ooghoogte, zijn alleen de twee onderste deklagen doorgesneden. Er is dus heel veel regenwater naar binnen gesijpeld voor wij de vernielingen opmerkten.' Na een dag keihard werken - 'ik heb er een blauwe arm bij opgelopen' - hebben Reijnders en zijn broers, met wie hij het familiebedrijf exploiteert, het restant van de maiskuil weer afgedicht. Zij hebben tienduizend euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot aanhouding van de dader(s).

Jagers

Wie dat zijn? Reijnders heeft geen idee. Geen kwajongens in elk geval. De Gelderlander suggereerde - nee: meldde als feit - dat het om jagers gaat. Bóze jagers, die met hun vernielingen uiting zouden willen geven aan hun woede over het feit zij hun jachtrecht in sommige delen van het Land van Maas en Waal zijn kwijtgeraakt. Ter bevestiging van deze hypothese voert De Gelderlander niet nader geïdentificeerde 'boeren en jagers' aan.

Maar de boeren die door het vandalisme zijn getroffen, zijn niet zo stellig. Al was het maar omdat het nieuwe jachtregime is opgesteld in samenspraak met de jagers in het gebied. Verder is het bij noch boer Reijnders, noch boer Van Wijk bekend dat er onder jagers veel onvrede leeft over de nieuwe verdeling van jachtgebieden. 'Met de jagers in de buurt heb ik helemaal geen problemen', zegt de een. 'Bij mijn weten heb ik geen vijanden', zegt de ander.

Ook de politie tast nog in het duister over eventuele motieven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden