Landbouw struikelblok op WTO-top

De handelstop van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Doha, dreigde dinsdagavond op een fiasco uit te draaien. De Europese Unie, en in het bijzonder Frankrijk, krijgt de zwartepiet toegespeeld, omdat zij zich verzet tegen het afbreken van de subsidies op Europese landbouwprodukten....

De EU is 'bereid uit Doha te vertrekken zonder akkoord', zo verklaarde een Europese diplomaat tegenover het Franse persbureau AFP. In dat geval is de top mislukt, en zijn ook de reeds bereikte deelakkoorden van tafel.

WTO-directeur Mike Moore had nog geen oplossing kunnen vinden voor vrijmaking van de handel in landbouwproducten, een van de gevoeligste onderwerpen op de handelstop. Dat bleek uit de ontwerptekst die Moore gisteren aan de 142 WTO-leden heeft gepresenteerd. Dinsdagavond waren enkele delegaties, waaronder de Zwitserse, volgens AFP echter weer optimistisch over een doorbraak.

Door de ruzie rond de landbouw ging men er al vanuit dat de onderhandelingen de hele nacht zouden duren. Doel is te komen tot een akkoord dat de basis moet leggen voor verdere liberalisering van de wereldhandel. Ook andere kwesties, zoals textiel en milieu, zijn blijven liggen.

De Europese Unie staat onder zware druk toe te geven. Bij landbouw en milieu staat EU-onderhandelaar Pascal Lamy geïsoleerd. Bij textiel, belangrijk voor de ontwikkelingslanden, liggen de Verenigde Staten dwars.

Europees commissaris Lamy (handel) en zijn collega Frans Fischler (landbouw) kunnen moeilijk van de harde lijn op landbouw afwijken, omdat Frankrijk niet bereid is tot concesssies. Geruchten dat Fischler op en neer van Doha naar Parijs is gevlogen voor crisisoverleg, zijn door zijn woordvoerder met klem ontkend.

Strijdpunt zijn de Europese exportsubsidies, die volgens de andere WTO-leden moeten worden verminderd. De EU verzet zich tegen de woorden 'phasing out' (uitfaseren) in de concepttekst. Subsidies verlagen heeft grote gevolgen voor de, vooral Franse, boeren in Europa. De Franse regering wil de boeren niet tegen zich in het harnas jagen, met het oog op de presidentsverkiezingen in 2002.

De positie van Lamy wordt bemoeilijkt doordat hij ook alleen staat in de besprekingen over milieu, een belangrijk onderwerp voor de EU-leden. De EU wil milieukwesties opnemen in komende handelsbesprekingen, maar ontwikkelingslanden en de VS willen daar niets van weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden