Lagere opening Wall Street verwacht door dure olie

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse futures wijzen op een lagere opening van Wall Street dinsdag. Aandelenhandelaren vrezen dat de sterk oplopende olieprijs ten koste gaat van de consumentenbestedingen en de winsten van bedrijven.

De olieprijs zette dinsdag zijn opmars onverdroten voort richting de 88 dollar per vat. Handelaren zijn bezorgd over de oplopende spanningen tussen Turkije en Irak. Ook vrezen ze krapte op de oliemarkt als de winter inzet in de Verenigde Staten.

Beleggers vinden mogelijk steun in geruststellende woorden van Ben Bernanke, president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Hij zei maandag na het slot van Wall Street dat de zwakke dollar de inflatie licht kan beïnvloeden, maar dat de verwachting van een vertraging van de economische groei de prijsstijgingen zullen afdammen. ,,Dat zou een prikkel kunnen geven aan de aandelenmarkt'', zei een vermogensbeheerder.

Middelpunt

De chipgigant Intel, computerproducent IBM en het internetconcern Yahoo staan dinsdag in het middelpunt van de belangstelling. Nabeurs maken deze concerns hun derdekwartaalcijfers bekend.

Wells Fargo, de op vier na grootste bank in de VS, maakte voorbeurs een lichte winststijging van 4 procent bekend over het derde kwartaal. De winstgroei werd gedrukt door de problemen op de kredietmarkt en is iets lager dan verwacht. De markt was vooral benieuwd naar de cijfers nadat Citigroup, de grootste bank in de VS, maandag een winstdaling bekendmaakte van 57 procent.

Bear Stearns

Bear Stearns, een van de banken die het hardst is geraakt door de crisis op de geldmarkt, gaat bij de opening mogelijk omhoog. De Chinese bank CITIC zou een belang aan het opbouwen zijn in de Amerikaanse zakenbank.

Ruim een half uur voor de opening verliest de future op de S&P 500 0,4 procent op 1554,40 punten. De Nasdaq-future daalt 0,6 procent tot 2168,50 punten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden