Lagere omzet voor Unilever

Unilever heeft in het eerste kwartaal een lagere omzet geboekt dan een jaar eerder.

Dat bleek donderdag uit de eerstekwartaalcijfers van Unilever. Het concern onthield zich zoals verwacht van het geven van een prognose voor het hele jaar. Unilever spreekt van ‘een solide start van 2009’. Paul Polman, die sinds januari de scepter zwaait bij Unilever, zei in de persverklaring dat het bedrijf ‘goede vorderingen heeft gemaakt om de volumegroei een nieuwe impuls te geven’. Onder Polmans leiding zal het concern komend jaar fors inzetten om grotere volumes te behalen.

Philips Lumileds ziet herstel
Philips Lumileds, het onderdeel van Philips Lighting dat de LED-verlichting ontwikkelt, denkt het dieptepunt wat betreft afzet achter zich te hebben gelaten. In het lopende kwartaal rekent het onderdeel op een omzetstijging van ongeveer 20 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat zei directeur Michael Holt van de divisie woensdagavond tegen ANP-Reuters. Hij deed zijn uitspraken tijdens een van de grootste internationale lichtconferenties, die deze week in New York wordt gehouden. ‘We zien de markt over de gehele breedte oppikken. Ik kan geen specifieke sector noemen die aan de leiding gaat. Alleen bij de autosector zie ik nog geen herstel.'

Arcadis houdt winst en omzet op peil
Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft in het eerste kwartaal meer winst en omzet geboekt dan een jaar eerder. Arcadis boekte in de eerste drie maanden van dit jaar een omzet van 418 miljoen euro. Dat is 5 procent meer dan een jaar eerder, maar wel iets lager dan de 428 miljoen euro die analisten in doorsnee voorspelden. De netto operationele winst van het bedrijf steeg met 2 procent tot 15,5 miljoen euro. De meeste pijn voelde het bedrijf bij de divisie Vastgoed. De markt voor bedrijfsgebouwen is sterk geraakt door de economische neergang. De sterkste daling trad op in Engeland, waar de vastgoedmarkt volgens het bedrijf volledig is stilgevallen.

Onverwacht verlies voor Société Générale
De Franse bank Société Générale is in het eerste kwartaal van dit jaar onverwacht in de verliezen gedoken. Het concern moest een nettoverlies van 278 miljoen euro in de boeken zetten. Een jaar eerder behaalde de bank nog een nettowinst van 1,1 miljard euro. Het verlies van de onderneming, die vorig jaar al een miljardenverlies in de boeken moest zetten door ongeoorloofde transacties van handelaar Jerôme Kerviel, werd vooral veroorzaakt door eenmalige afschrijvingen. Analisten hadden juist gerekend op een winst van gemiddeld 320 miljoen euro.

Minder verlies voor Oncomethylome
Biotechnologiebedrijf Oncomethylome heeft in het eerste kwartaal van 2009 minder verlies gemaakt dan een jaar eerder . Dat bleek donderdag uit een tussentijds handelsbericht van het bedrijf. Het nettoverlies in het kwartaal bedroeg 2,9 miljoen euro, tegen 3,3 miljoen euro een jaar eerder. Dat was volgens het bedrijf te danken aan kostenverlagingen. Het bedrijf had eind maart 26,4 miljoen euro in kas, tegen 30,6 miljoen euro eind vorig jaar.

Fugro voldoet aan eigen verwachtingen
Bodemonderzoeker Fugro heeft in de eerste maanden van dit jaar aan de eigen verwachtingen voldaan. De omzet steeg met meer dan 5 procent vergeleken met een jaar eerder. Voor de eerste helft van 2009 rekent Fugro op een omzet die boven de 1 miljard euro zal uitkomen en op een nettowinst van 110 miljoen euro. Dat zou een bescheiden omzetgroei betekenen ten opzichte van vorig jaar, toen de omzet in de eerste jaarhelft uitkwam op 992,9 miljoen euro. De nettowinst zal vrijwel gelijk blijven ten opzichte van een jaar eerder. Toen bedroeg de winst 109,3 miljoen euro. De netto winstmarge zal meer dan 10 procent bedragen, aldus Fugro.

Licht lagere omzet Fornix
Biotechnologiebedrijf Fornix heeft in de eerste vier maanden van dit jaar iets minder omzet geboekt (pdf) dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte het bedrijf bekend zonder daarbij cijfers te geven. ‘Met name januari en februari bleven duidelijk achter, daarentegen was er in maart en april sprake van een herstel’, aldus Fornix in een toelichting. Fornix is verder bezig met een strategische heroriëntatie. Het bedrijf is er nog niet in geslaagd een registratie te krijgen voor zijn hooikoortsmedicijn Oralgen Graspollen. De aanvraag is eind maart afgewezen.

Lagere omzet Unilever (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden