Lagere kosten bij pensioenfondsen

Kosten verzekeraars bijna kwart van de premie; bij pensioenfondsen 4,4 procent..

De uitvoeringskosten van pensioenfondsen zijn drie tot vijf keer lager dan de kosten van commerciële pensioenverzekeraars. Verzekeraars zijn met name duurder doordat ze reclamekosten maken, veel individuele polissen hebben en een winstopslag in rekening brengen. Pensioenfondsen profiteren van schaalvoordelen.

Dit staat is het rapport Kosten en baten van collectieve pensioensystemen, dat maandag wordt overhandigd aan minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken. Het onderzoek is uitgevoerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) in opdracht van de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen, de belangenorganisatie voor grote pensioenfondsen die voor een hele branche werken, zoals ABP (overheid) en PGGM (zorg).

‘De bedrijfskosten van collectieve pensioenvoorzieningen uitgevoerd door pensioenfondsen zijn slechts een fractie van de uitvoeringskosten van individuele pensioenregelingen via verzekeraars’, schrijven de EUR-onderzoekers. Bij pensioenfondsen zijn de kosten 4,4 procent van de brutopremie. Verzekeraars houden bijna 24 procent van de premie in om hun kosten goed te maken. Als de winstopslag buiten beschouwing wordt gelaten, zijn de kosten 13 procent.

Verzekeraars verkopen individuele pensioenverzekeringen, zoals lijfrentes, en collectieve polissen. Deze laatste zijn voor bedrijven of pensioenfondsen die hun regeling onderbrengen bij een verzekeraar.

Ook tussen pensioenfondsen zijn er grote verschillen tussen de kosten die bestaan uit beleggingskosten en administratiekosten. Omdat pensioenfondsen geen winst mogen maken, kennen ze geen winstopslag. Bij kleine fondsen zijn de kosten per deelnemer tot tienmaal zo hoog als bij grote fondsen. De gemiddelde kosten zijn 79 euro per deelnemer.

Het onderzoek komt op een moment waarop levensverzekeraars, zoals Aegon, Fortis en Nationale-Nederlanden, onder vuur liggen vanwege hun hoge kostenniveau bij beleggingspolissen en hun gebrekkige informatie daarover. Diverse politici, consumentenorganisaties en advocaten zinnen op schadeclaims. Ze vinden dat consumenten vals zijn voorgelicht.

De onderzoeksgegevens zijn koren op de molen van de pensioenfondsen, die zich moeten verdedigen tegen de roep om meer marktwerking op de groeiende pensioenmarkt. Verzekeraars vinden dat pensioenfondsen het makkelijk hebben omdat negen op de tien werknemers zijn verplicht verzekerd bij een pensioenfonds.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden