Lagere groei EU, maar economie is veerkrachtig

BRUSSEL (ANP) - De Europese economie zal dit jaar naar verwachting 0,5 procentpunt minder groeien dan vorig najaar werd verwacht. Maar de economie in de Europese Unie EU toont zich ondanks de financiële crisis in de wereld ,,veerkrachtig''.

Dat stelt de Europese Commissie maandag in haar economische voorjaarsverwachtingen. De groei zal dit jaar uitkomen op 2 procent en volgend jaar op 1,8 procent, verwacht de Commissie. Voor de vijftien landen met de euro wordt een groei verwacht van 1,7 procent dit jaar en 1,5 procent volgend jaar. De definitieve groeicijfers voor 2007 waren 2,8 procent in de totale EU en 2,6 procent in de vijftien eurolanden.

De crisis in de Verenigde Staten, de hoge grondstofprijzen en de voortdurende onrust op de financiële markten blijven ook in Europa hun tol eisen. Maar de Europese economie ,,houdt zich relatief goed dankzij de stevige basis en zal naar verwachting in de jaren 2008-2009 3 miljoen banen creëren'', aldus de Commissie. Punt van zorg is ook de hoge inflatie in de EU, die in maart al 3,8 procent lag, ten opzichte van maart 2007.

De Nederlandse economie kende vorig jaar een forse groei van 3,5 procent, en dat werkt nog een beetje door in 2008 waardoor de Commissie voor dat jaar een economische groei in ons land verwacht van 2,6 procent. Maar liefst 1,9 procent daarvan is het gevolg van een na-ijleffect van 2007. In 2009 zakt dit effect verder af en komt de Nederlandse groei op 1,8 procent, verwacht Brussel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.