Lager tarief belasting bij goede doelen

Goede doelen hoeven voortaan minder belasting te betalen over giften van particuliere gevers. Het kabinet wil het belastingtarief voor grote donaties verlagen van 11 naar 8 procent....

Dit voornemen blijkt uit het Belastingplan 2005, een bijlage bij de gisteren verschenen miljoenennota. Het ministerie van Financiën komt in oktober met een notitie waarin de strengere controle van goede doelen nader wordt uitgewerkt. Voor de belastingverlaging heeft het kabinet twintig miljoen euro uitgetrokken.

Om in aanmerking te komen voor het lagere tarief van goede doelen, moeten de charitatieve instellingen zijn opgenomen in een wettelijk certificatiesysteem. Om een certificaat te krijgen moet een goed doel aan bepaalde eisen voldoen. Welke eisen dit zijn, wordt besloten in overleg met belangenorganisaties. De fiscus wil in ieder geval kijken naar de opgepotte vermogens.

Tot nog toe hoeven goede doelen nauwelijks verantwoording af te leggen aan de Belastingdienst. Een stichting is ook niet verplicht om een jaarverslag te openbaren aan donateurs. Alleen organisaties die zich hebben aangesloten bij het CBF-keurmerk moeten een jaarverslag publiceren.

Branche-organisatie VFI reageert opgetogen op het voornemen van het kabinet. 'Het is onze inzet om enerzijds vrijstelling te krijgen voor successiebelasting en anderzijds het toezicht aan de poort te verbeteren', zegt directeur Gosse Bosma van de Vereniging van Fondsenwervende Instellingen (VFI).

Goede doelen ondervinden de laatste tijd veel kritiek van donateurs. Zij vinden dat instellingen te weinig openheid van zaken geven. Zo kwam de Hartstichting dit jaar onder vuur te liggen over de hoogte van het salaris. De afkoopsom die aan de ontslagen directeur Volkert Manger Cats wordt betaald, weigert de organisatie bekend te maken.

Inmiddels buigt een commissie onder leiding van SER-voorzitter Herman Wijffels zich over de sector. De commissie moet spelregels opstellen over goed bestuur bij filantropische instellingen. Wijffels denkt in het voorjaar van 2005 met aanbevelingen te komen.

Goede doelen moeten momenteel 11 procent aan schenkings- of successierecht afdragen aan de Belastingdienst. Over kleine giften van particuliere gevers (van maximaal zo'n zevenduizend euro over een periode van twee jaar), hoeven goede doelen nu geen belasting te betalen. Goede doelen met een Koninklijke Status, zoals de KWF Kankerbestrijding en het Prins Bernard Cultuurfonds, zijn overigens geheel vrijgesteld van belasting.

Nederland telt momenteel zo'n zestienduizend goede doelen. Al deze 'algemeen nut beogende instellingen' kunnen in aanmerking komen voor het lagere belastingtarief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden