Lage rente deert spaarders niet

Er wordt weer massaal gespaard. Alleen laten de klanten nu de grote banken links liggen...

Door Frank van Alphen

De rente is laag en sparen heeft zijn onschuld verloren na de ondergang van Icesave en DSB Bank. Desalniettemin bloeit de spaarmarkt als nooit tevoren. Nieuwkomers, zoals LeasePlan en Bank of Scotland, weten nieuwe klanten te werven, Nederlanders dirigeren steeds meer geld naar spaarrekeningen en er is onlangs zelfs een boek over sparen verschenen.

‘We dachten dat de belangstelling voor een spaarboek wel zou tegenvallen nu de rente niet meer rond de 5 procent schommelt’, zegt Hanneke van Veen, die samen met haar partner Rob van Eden Sparen, voor later en nu! heeft geschreven. ‘Toch was de eerste druk na een week al weg.’ Samen beheert het voormalige vrekkenpaar, dat pleitte voor consuminderen, een vergelijkingssite voor spaarbanken.

In geld uitgedrukt stijgt de populariteit van een rustgevende spaarrekening gestaag. Het totale spaartegoed verdubbelde de afgelopen tien jaar bijna naar 333 miljard euro (eind 2009).

Deze enorme berg spaargeld blijft nieuwe aanbieders aantrekken. Zo betraden de afgelopen jaren drie nieuwe partijen de markt: NIBC Direct, LeasePlan Bank en Bank of Scotland. Alle drie hebben ze alleen een internetspaarrekening en geen dure kantoren. En alle drie zeggen geen last te hebben van angstige spaarders die hun geld niet durven toe te vertrouwen aan relatief onbekende partijen.

‘We zijn zeer tevreden met de aanwas van klanten’, zegt Ward Snijders, woordvoerder van LeasePlan Bank. Dit bankonderdeel van autoleasebedrijf LeasePlan kwam in februari dit jaar op de markt. Binnen twee jaar wil het 1,5 tot 2 miljard euro ophalen. Volgens de woordvoerder loopt het volgens verwachting. ‘Klanten weten wat we met ons geld doen. We gebruiken het om auto’s te kopen.’

NIBC Direct, een onderdeel van zakenbank NIBC, presenteerde zich september 2008 voor het eerst aan de Nederlandse spaarder. Deze internetspaarbank heeft 3,7 miljard euro weten aan te trekken. NIBC Direct is ook actief in Duitsland.

De jongste ster aan het firmament is Bank of Scotland. Deze bank was al tien jaar actief op de Nederlandse markt, maar had zich beperkt tot de hypotheekmarkt. Ook de Bank of Scotland, die begin maand begon te werven, verwacht de komende jaren miljarden euro’s te lokken. ‘Deze maand zijn al enkele duizenden rekeningen geopend. Dit is volgens verwachting en verloopt volgens hetzelfde patroon zoals we dat in Duitsland hebben gezien’, aldus marketingmanager Michiel van der Linde.

Volgens Hanneke van Veen is het succes van de nieuwkomers deels te danken aan de onvrede over de grote banken. ‘Er is een hoop woede over de hoge beloningen, staatssteun en riskante beleggingen. Steeds meer klanten overwegen hun geld bij andere instellingen te stallen. Tien jaar geleden ging het nog om 5 procent van de klanten. Tegenwoordig gaat het om een op de vijf consumenten. Dat horen we van de banken die op onze site adverteren.’

Deze trend is ook te zien in andere landen. ‘In de Verenigde Staten halen veel mensen hun geld weg bij grote financiële instellingen. Er is daar een beweging die opereert onder de naam Move your money. Die pleit voor het stallen van je geld bij lokale spaarbanken. Ook sommige Amerikaanse staten en steden volgen dit initiatief.’

Wie op zoek gaat naar een gunstige spaarrekening zonder al te veel beperkende voorwaarden komt bij vergelijkingssite vanspaarbankveranderen.nl terecht bij LeasePlan Bank. De spaarder ontvangt daar 2,53 procent rente. ‘Dat we bovenaan staan, is geen opzet, maar een gevolg van de manier waarop wij de rente vaststellen’, aldus Snijders. ‘We geven een vaste opslag bovenop euribor.’ Dit is het tarief (0,43 procent) dat banken elkaar in rekening brengen voor korte leningen. De meeste andere banken draaien zelf aan de renteknop en kunnen zo een beetje sturen op welke plek ze in de hitlijst komen.

Op de vergelijkingssite van Van Veen en Van Eden is het tevergeefs zoeken naar nieuwkomer Bank of Scotland en oudgediende Argenta, een Belgische bank. Deze banken staan niet op de site omdat ze niet vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, maar onder het stelsel van respectievelijk Groot-Brittannië en België. ‘Er is niets mis met die stelsels, maar het is meer gedoe om je geld terug te krijgen als het misgaat met die banken’, zegt Van Veen. ‘Onze site is voor mensen die weinig verstand hebben van geldzaken. Vandaar dat we die banken niet opnemen. Wie meer thuis is in geldzaken kan gerust sparen bij die banken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden