Lage hypotheekrente houdt huizenprijs hoog

De combinatie van de dalende rente en de voordelen van de hypotheekrenteaftrek is de belangrijkste reden dat de huizenprijzen in Nederland op peil blijven...

D e maandlasten van huizenbezitters zijn gedaald, omdat het duurder worden van de huizen meer dan gecompenseerd wordt door de lagere hypotheekrente .

Uit berekeningen van onderzoeksbureau ABF Research uit Delft blijkt dat het gemiddelde huis in Nederland eind 2004 214 duizend euro kostte, tegen 193 duizend euro medio 2002. Dat is een stijging van ruim 10 procent in tweeënhalf jaar. In dezelfde periode daalde de rente op de geldmarkt voor leningen van een periode van een jaar van ruim 4 procent naar rond de 2,3 procent - een afname met ruim 40 procent.

De betaalde rente is de belangrijkste component van de maandlasten van huizenkopers. 'Huizenkopers kijken vooral naar wat zij per maand kwijt zijn. Dat zegt ze veel meer dan de prijs van het huis', zegt onderzoeker Bas Meeuwissen. 'De netto maandlasten dalen al geruime tijd, zodat in de beleving van kopers huizen wel degelijk goedkoper worden.'

Door de lage rentestand komen de scherpe kantjes van de hypotheekrenteaftrek in beeld bij mensen met lage- en middeninkomens. Bij de hoge rentestand van een paar jaar geleden was de oneerlijkheid van de aftrek vooral zichtbaar bij de allerrijksten, die fiscaal sterk profiteerden van het bezit van een duur huis. Zij kunnen al hun rentelasten aftrekken tegen het hoogste tarief voor de inkomstenbelasting. Lagere inkomens moeten relatief een grotere portie van de hypotheekrente netto betalen.

ABF toont dat met rekenvoorbeelden aan. Bijvoorbeeld: bij de huidige rentestand betaalt een huishouden met twee werkende partners die ieder vijftienduizend euro bruto per jaar verdienen, netto dezelfde maandlasten voor een huis van 155 duizend euro als de goedbetaalde eenverdiener met een bruto jaarinkomen van zestigduizend euro netto betaalt voor een huis van twee ton.

Deze maandlasten (rond de 470 euro netto per maand) doen echter veel meer pijn bij de modale tweeverdieners dan bij de beter betaalde single. Het stel is in dit voorbeeld ruim 30 procent van zijn inkomen kwijt aan woonlasten, de eenverdiener ruim 15 procent. Daar krijgt hij of zij een woning voor terug die meer waard is. In dit rekenvoorbeeld: 100 vierkante meter groot in plaats van 75.

Overigens maakt de lage rentestand het voordeel voor hogere inkomens nog groter: bij lagere lasten valt relatief een groter deel van de rente in de hoogste belastingschijf.

Oneerlijk of niet, de lage rentestand en de hefboomwerking van de renteaftrek dragen bij aan het herstel van de markt voor duurdere woningen, blijkt uit gegevens van ABF over de Nederlandse woningmarkt in 2004. Na een aantal desastreuze jaren, met forse prijsdalingen en lange looptijden, zijn vrijstaande woningen en andere dure optrekjes weer redelijk in trek.

De actuele prijsontwikkeling van koopwoningen in heel Nederland is te raadplegen via www.volkskrant.nl/huizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden