Laatste topman van PCM naar Ziggo

Was hij de man die PCM in woelige tijden in veilige haven wist te loodsen, in zijn eentje? Of verkocht de ‘Raad van Bert’ de roemruchte kranten- en boekenuitgever onnodig en voor een appel en ei aan de Belgische Persgroep?

Daarmee wordt een nieuwe stap gezet in de ontmanteling van PCM. Groenewegen kan weg nu NRC Media en de boekenuitgevers zijn verkocht. Hij wordt niet opgevolgd als bestuursvoorzitter van De Persgroep Nederland. Christian Van Thillo houdt daarvan de leiding. De Belgische uitgever wordt straks gesteund door een directie, die de twee bedrijfsonderdelen leidt: de Volkskrant en Trouw enerzijds, en het AD en Het Parool.

Met het vertrek komt een roerige periode ten einde. Groenewegen verhuisde in 2005 van Exact naar PCM, op voorspraak van de nieuwe eigenaar, het Britse opkoopfonds Apax. Die had hem onder meer gelokt met de belofte van een herfinanciering. Anders dan Groenewegen dacht, werd PCM alleen maar opgezadeld met nóg meer schuld. ‘Zo zijn opkoopfondsen’, zei hij naar aanleiding van een vernietigend Ondernemingskamer-rapport.

Het vertrek van de Britten leidde in 2007 tot een slagveld bij PCM. De bestuurders Alberdingk Thijm en Aan de Stegge werden ontslagen en kregen enorme premies mee. Groenewegen weigerde zijn bonus van 9 ton.

Snel na het vertrek van Apax zou PCM fuseren met de Noordelijke uitgever NDC/VBK. Groenewegen stak er een stokje voor. Omdat PCM rust nodig had, zei hij, niet door een competentiestrijd met beoogd topman Jan de Roos. Een andere collega-bestuurder kreeg Groenewegen nooit.

De PCM-baas probeerde het AD van de mislukte fusie met Wegener te verlossen door het te verkopen aan De Persgroep. Tijdens dat proces dreigden de hoge schulden en teruglopende economie PCM fataal te worden, ook al ontkende Groenewegen steeds druk van de banken. Maar vorig jaar kocht Christian Van Thillo – met wie het wel klikte – voor 130 miljoen euro heel PCM.

Groenewegen wordt bij Ziggo weer financieel bestuurder, in plaats van topman. Pikant detail: de kabelaar, ontstaan uit een fusie van onder meer Casema en Multikabel, is in handen van twee opkoopfondsen.

Bert Groenewegen (PCM)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden