Laagste punt euro sinds 2003

 

Beeld anp

De euro is woensdag gedaald tot 1,1072 dollar. Dat is de laagste stand sinds het voorjaar van 2003 - bijna twaalf jaar geleden. Dinsdag sloot de euro nog op 1,1203 dollar. Reden voor de verdere daling van de eurokoers zijn de tegengestelde economische ontwikkelingen tussen de eurozone en de VS.

Nieuwe data over de inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de EU vielen tegen, terwijl die voor de VS juist beter waren dan verwacht. Hierdoor werd de dollar 1 eurocent meer waard.

Voorspellingen

Beleggingstrategen denken dat 1 euro dit jaar nog onder de koers van 1 dollar zal dalen. Peter Oppenheimer, hoofd aandelenstrategie van de zakenbank Goldman Sachs, deed deze voorspelling woensdag. Hij stelde dat hierdoor de eurozone hierdoor veel concurrerender zal worden op de exportmarkt hetgeen goed zal kunnen uitvallen voor de economie.

Robert Michele, de baas van de vermogenstak van de Amerikaanse bank JP Morgan, zei begin deze week in de Duitse krant Handelsblatt al te verwachten dat de euro dit jaar onder de pariteit van de dollar komt. Hij waarschuwde dat de euro in een diep moeras van deflatie zal wegzakken. De zogenoemde beleningsrente van de ECB zal daardoor worden teruggebracht van -0,2 naar -3 procent, voorspelde Michele.

Maar dit zal zich ook op de markt doen voelen. Hij denkt dat het negatieve rendement op Duits staatspapier met een looptijd tot vijf jaar zal kunnen oplopen tot 3 procent. Nu is dat negatieve rendement tussen de 0,5 en 1 procent. De Amerikaanse rentegoeroe verwacht dat de huidige obligaties van landen als Duitsland en ook andere veilige eurolanden als Nederland en Oostenrijk een lucratieve belegging zullen blijven ondanks de kleine negatieve rendementen.

Reden is de kwantitatieve verruiming die deze maand moet beginnen. De ECB heeft aangekondigd voor 1140 miljard euro staatspapier in de eurozone op te kopen. Op deze wijze moet deflatie worden tegengegaan en de banken aan nieuwe liquiditeiten worden geholpen, zodat zij meer gaan uitlenen. Maar Michele stelt dat daardoor het aanbod van staatspapier zal verminderen, terwijl de vraag van beleggers groter wordt. Dat leidt automatisch tot hogere koersen, waardoor het rendement verder daalt. 'Amerikaanse obligaties zullen daardoor aantrekkelijker worden. Dat betekent een kapitaalvlucht uit euro's in dollars. Ik denk dat de dollar dit jaar nog zeker 20 procent duurder zal worden.'

(Tekst loopt door onder graphic)

Bedreiging voor de hele financiële sector

Bill Gross - de voormalige baas van 's werelds grootste obligatiefonds Pimco - noemde de negatieve rentes zelfs een bedreiging voor de hele financiële sector. 'Pensioenfondsen en verzekeraars krijgen het zeer zwaar te verduren door de combinatie van negatieve rentes en een veranderd risicobeleid', zo schrijft hij in zijn jongste Investment Outlook. Op een kwart van alle uitstaande obligaties in Europa - ruim 1500 miljard euro - is het rendement al negatief. Gross karakteriseert negatieve rentes als 'zwarte gaten van de financiële markt'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden