NieuwsEconomische groei

Laagste groei Nederlandse economie in twee jaar, krimp in Duitsland

Met dank aan onder meer de consumenten, die meer geld uitgaven aan vooral auto’s en elektrische apparaten, is de Nederlandse economie in het derde kwartaal met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat is de laagste groei in ruim twee jaar.

De bouw van het ecodorp Bolderburen in Almere.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag gemeld op basis van een eerste berekening. Dat er nog wel sprake was van groei van het bruto binnenlands product - het bbp - was onder meer te danken aan een toename van de bestedingen door consumenten. Die gaven 2 procent meer uit dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook de buitenlandse handel droeg bij aan de groei.

Dat de groei is afgezwakt, komt volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS vooral omdat de investeringen minder hard toenamen dan voorheen. Daarbij wijst hij op ontwikkelingen in de bouw. Waar de bouw na de crisis in rap tempo groeide, schakelt de sector nu wat terug, wat leidde tot een minnetje bij de investeringen.

Op jaarbasis groeide de Nederlandse economie met 2,4 procent. Naast de gestegen consumptie kwam dat onder meer door hogere investeringen in vaste activa zoals machines en bedrijfsgebouwen en door de export, al was dat wel minder het geval dan in voorgaande kwartalen.

Middenmoot

In de Europese ranglijst stond Nederland het afgelopen kwartaal in de middenmoot, waar het eerder een van de grootste groeiers was. Duitsland, de belangrijkste handelspartner voor Nederland, kende evenwel een kwartaal van krimp, van 0,2 procent. Dat is de slechtste score in vijf jaar.

Volgens Van Mulligen leidt die ontwikkeling bij de oosterburen nog niet tot al te grote zorgen. ‘Dat is moeilijk te zeggen op basis van één kwartaal.’ Mocht de Duitse economie ook in het volgende kwartaal krimpen, dan kan dat volgens hem wel reden zijn tot zorg. De Duitse cijfers zijn nog niet nader uitgesplitst, maar waarnemers denken dat de uitstootproblemen van de grote Duitse autoindustrie een rol hebben gespeeld in de krimp.

Ook in de hele eurozone zwakte de groei af, tot 0,2 procent. In het tweede kwart was de economische groei nog 0,4 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden