nieuwscoronacrisis

Kwartaalwinst ING zakt fors door coronacrisis: 40 procent minder dan een jaar eerder

De winst van ING is in het eerste kwartaal flink gekelderd als gevolg van de coronacrisis. Net als andere grote banken zag het financiële concern zich genoodzaakt veel geld opzij te zetten voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald.

null Beeld EPA
Beeld EPA

ING hield onder de streep 670 miljoen euro over, ruim 40 procent minder dan een jaar eerder. Er ging in totaal 661 miljoen euro naar de stroppenpot. Daarmee presteerde de bank ING nog wel beter dan analisten in doorsnee hadden verwacht. Zij gingen volgens een peiling door persbureau Bloomberg gemiddeld uit van een resultaat van iets minder dan 411 miljoen euro.

De coronacrisis raakt ING sterk. Vanwege de economische neergang en onzekerheid die gepaard gaan met alle coronamaatregelen dreigen veel klanten in problemen te komen. Vandaar dat ING geld apart moest zetten. Ook heeft de bank meer dan 100.000 klanten betalingsuitstel gegeven, om hen te helpen om door deze moeilijke periode te komen.

ING slaagde er wel in om zijn rente-inkomsten op peil te houden, ondanks de aanhoudend lage rentes. Zo werden de marges op hypotheken iets opgekrikt. Ook liepen de inkomsten uit commissies op. De totale baten liepen op jaarbasis met ruim 1 procent terug tot 4,5 miljard euro.

‘Hoewel we ons nu in een periode van grote onzekerheid bevinden, blijf ik vol vertrouwen over de toekomst van ING’, aldus topman Ralph Hamers. ING is overigens nog op zoek naar een nieuwe topman of topvrouw. In februari werd bekend dat Hamers op 30 juni opstapt om later dit jaar leiding te gaan geven aan de Zwitserse bank UBS. Over wie zijn opvolger wordt, werden vrijdag geen mededelingen gedaan.

Hoelang houden we de lockdown nog vol? Vijf vragen over de economische gevolgen
De economische schade loopt elke dag op en het moment komt dichterbij dat die de gezondheidswinst overtreft. Hoe groot kan de schade worden?

Een betaalrekening bij de centrale bank voor iedereen; als het aan DNB ligt, komt die er
De Nederlandsche Bank wil binnen een of twee jaar experimenteren met rechtstreekse rekeningen bij de bank. Dit blijkt uit een studie die dinsdag wordt gepubliceerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden