Kwartaal Buhrmann beter dan verwacht

Het Amsterdamse handelsconcern Buhrmann, dat vorige maand een mega-acquisitie in de Verenigde Staten aankondigde, heeft zijn winst in het tweede kwartaal met 16 procent opgevoerd tot 43 miljoen euro....

Van onze verslaggeefster

Ook in de jongste verslagperiode profiteerde Buhrmann al van overnames, maar nu nog in Europa. De omzet werd enigszins gedrukt door een lagere dollar en lagere papierprijzen. Buhrmann boekt een groot deel van zijn omzet in de VS en behaalt ruim een derde van zijn omzet met de handel in papier. De omzet steeg met 7 procent tot 1,4 miljard euro. Als de dollar en de papierprijzen niet waren gezakt, was de omzet nog 4 procent hoger uitgevallen.

Per aandeel steeg de winst, nadat de kosten voor goodwill eraf zijn getrokken, 11 procent naar 41 eurocent. Dat is zelfs hoger dan de hoogste verwachting van beleggingsanalisten van 40 eurocent.

Beleggers, die sinds de omvorming van het vroegere papier, verpakkings- en handelsconcern in een puur handelsbedrijf meer vertrouwen hebben in Buhrmann, reageerden positief. De koers steeg 's ochtends 65 eurocent, 3,5 procent, naar 19,10 euro om op dezelfde koers te sluiten.

Toch zijn analisten nog een beetje afwachtend. 'We moeten nog wachten om de structurele winstverbetering te zien, maar er zijn stappen gezet en de richting is goed', zei Okko de Jager van SNS Securities tegen persbureau Bloomberg.

De resultaten over het tweede kwartaal omvatten nog wel de divisie computerbenodigdheden die Buhrmann wil verkopen.

Het bedrijf verwacht dat de winst per aandeel dit jaar tussen de 7 en 12 procent groeit. Daarbij wordt nog geen rekening gehouden met de overname van het Amerikaanse Corporate Express voor zo'n 4,5 miljard gulden. Die transactie zal mogelijk al in het vierde kwartaal worden beklonken en zal de omzet van Buhrmann verdubbelen.

Buhrmann kocht vorig jaar ongeveer 26 procent eigen aandelen in omdat het geld over had van de verkoop van de verpakkingsdivisie en om de daling van de winst per aandeel door die verkoop op te vangen.

Hoewel Buhrmann zijn activiteiten in de VS wil uitbreiden, verging het Buhrmann juist daar niet zo goed in het afgelopen kwartaal. Door de felle concurrentie verkocht Buhrmann minder kantoormeubelen. Het bedrijf heeft bovendien veel geld gestoken in zijn Amerikaanse logistiek en administratie. In Europa ging het beter met de divisie kantoorartikelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden