Kwart van op Schiphol gepakte drugskoeriers komt uit Paramaribo

Een kwart van alle drugskoeriers die op Schiphol worden gepakt, komt uit Paramaribo. Dit staat in een notitie van het kabinet aan de Surinaamse regering....

Van onze verslagever

AMSTERDAM

Vorig jaar werden op Schiphol in totaal 778 drugskoeriers aangehouden. Van hen waren 195 koeriers afkomstig uit Paramaribo. Er is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken sprake van een sterke stijging ten opzichte van een jaar eerder: in 1995 werden 51 koeriers uit Suriname gepakt.

Suriname reageerde een week geleden furieus op de sinds twee weken verscherpte Nederlandse controles: 'Passagiers worden op de meest mensonterende wijze bejegend, tot op het bot gefouilleerd en geïntimideerd en met bloeddorstige honden in bedwang gehouden.'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken antwoordt dat eind februari met scherpere controle tussen de passagiers van drie vluchten zestien koeriers werden aangetroffen. Volgens Buitenlandse Zaken vormen de honden geen bedreiging, is de fouillering globaal en bij 'verdachte passagiers' grondig.

Het protest en de toon van de Surinaamse regering onder leiding van Bouterse en Wijdenbosch wijst op een verslechterde relatie van Suriname met Nederland. In de notitie stelt Nederland dat de scherpe controles worden voortgezet.

'De toename van de handel in verdovende middelen via de lijn Paramaribo-Amsterdam laat voorshands geen ruimte voor een andere dan de gekozen vorm van controle. Nederland spreekt de hoop uit dat ook aan Surinaamse zijde passende maatregelen zullen worden getroffen teneinde vermindering van het aantal koeriers te bewerkstelligen', aldus de notitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden