Kunstgebit niet weer opgenomen in ziekenfondspakket

Het kabinet houdt vast aan zijn besluit dat het kunstgebit niet opnieuw wordt opgenomen in het verplichte ziekenfondspakket. Via het vrijwillige, aanvullende ziekenfonds hebben verzekerden voldoende mogelijkheden om de kosten vergoed te krijgen tegen een redelijke premie....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Door dit kabinetsbesluit stevent minister Borst van Volksgezondheid af op een confrontatie met de Tweede Kamer. Een groot aantal fracties, aangevoerd door twee van de drie regeringsfracties, PvdA en D66, wil het kunstgebit wél terug in het pakket, in elk geval voor de ouderen. Of de motie een meerderheid krijgt, hangt af van het stemgedrag van de drie kleine christelijke fracties. Zij hebben nog geen besluit genomen.

Hoewel het onzeker is of de desbetreffende motie van de kamerleden Oudkerk van de PvdA en Van Boxtel van D66 een meerderheid krijgt, heeft minister Borst het probleem deze week voorgelegd aan haar collega's.

Terugkeer van het kunstgebit kost tussen de 55 en 75 miljoen afhankelijk van het aantal verzekerden dat ervan profiteert. Borst vindt dat dat geld beter elders in de gezondheidszorg kan worden besteed. Het kabinet deelt die opvatting.

Dijkstal zei gisteren dat drie van de 25 ziekenfondsen al bereid zijn tegen een aanvullende premie van vijf gulden per maand het kunstgebit gedeeltelijk vergoeden. Die ziekenfondsen hebben tezamen 4,5 miljoen verzekerden, zei Dijkstal. Dat is geen garantie dat iedere ziekenfondsverzekerde zijn fonds kan aanspreken voor de kosten van een nieuw kunstgebit, erkende Dijkstal.

Borst heeft al eerder laten weten dat zij, als lid van D66, meent dat het kunstgebit in de volgende periode weer terug moet in het ziekenfonds. Maar zij erkent dat dat nu nog niet kan, omdat de coalitie daarover verdeeld is: de VVD vindt het wel aanvaardbaar dat het kunstgebit in 1995 uit het pakket is geschrapt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden