Kunstfonds koopt met eerste geld een Uiver

De Mondriaan Stichting heeft van het ministerie van OC & W goedkeuring gekregen om te beginnen met het Aankoopfonds Collectie Nederland....

Van onze kunstredactie

De jaarlijkse drie miljoen gulden is een beginnetje, het bedrag wordt vanaf 2002 verhoogd tot 11 miljoen gulden. Het nieuwe Aankoopfonds Collectie Nederland is bestemd voor alle musea en kon worden gevormd nadat het kabinet eind vorig jaar besloot hiervoor eenmalig 100 miljoen gulden uit te trekken. Het fonds financiert aankopen van rente op dit bedrag.

Het fonds is bedoeld voor bijzondere aankopen van minimaal 100 duizend gulden. Musea die iets willen kopen, kunnen bij de Stichting aankloppen om uit het aankoopfonds een bijdrage te vragen. Het fonds betaalt niet meer dan 40 procent van het aankoopbedrag. Circa eenderde deel van het totale fondsbudget is bestemd voor aankopen op het gebied van oude kunst, eenderde voor moderne kunst en eenderde voor overige collectiegebieden.

De oprichting van het Aankoopfonds volgt op een lange periode van onderhandelingen over een nationaal museumfonds. De musea kampen met het probleem dat hun aankoopbudgetten geen gelijke tred houden met de prijsontwikkelingen op de internationale markt en de budgetten van buitenlandse musea.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden