Kunstblad voor jong publiek 'Mr Motley' heeft waarde bewezen maar staat in ijskast

Overleg over voortbestaan kunsttijdschrift...

AMSTERDAM Het voortbestaan van Mr Motley, het kunsttijdschrift voor jongeren, hangt aan een zijden draad. De redacteuren zijn ontslagen, het kantoor is ontruimd en alle voorbereidingen voor het volgende nummer zijn in de ijskast gezet, maar hoofdredacteur Hanne Hagenaars is nog wel in gesprek met mogelijke geldschieters. Vandaag is er overleg met het Fonds voor Cultuurparticipatie over een subsidieaanvraag.

Eind vorig jaar liet het Fonds weten Mr Motley niet de gevraagde subsidie van een ton te willen geven voor 2010. Wel kon het maandblad een bedrag krijgen om nog twee maanden te kunnen verschijnen. In die tussentijd zou de redactie wat het Fonds betrof op zoek moeten gaan naar andere geldschieters. Die termijn achtte hoofdredacteur Hanne Hagenaars te kort om het voortbestaan van het tijdschrift veilig te stellen.

Mr Motley is vijf jaar geleden opgericht op initiatief van de Stichting Kunst en Openbare Ruimte en verschijnt vier keer per jaar. Het richt zich vooral op jonge potentiële kunstliefhebbers tussen de 16 en 35 jaar, en telt 4.500 betaalde abonnees.

De eerste jaren werd het blad gesubsidieerd door het ministerie van Onderwijs en Cultuur en de Mondriaanstichting, maar die verwezen het blad voor verdere financiële ondersteuning door naar het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Het Fonds vindt dat het blad niet past in zijn doelstelling om het grote publiek aan te zetten tot actieve kunstbeoefening. Hanne Hagenaars is het daarmee niet eens. ‘Mr Motley is het enige kunstblad voor een jong publiek. Het is belangrijk met een laagdrempelig tijdschrift lezers op een prettige manier kennis te laten maken met hedendaagse kunstenaars. We organiseren feesten, kunstmanifestaties, zijn op LowLands en stimuleren jongeren met onze website zelf actief kunst te maken.’

Jan Jaap Knol, directeur van het Fonds voor Cultuurparticipatie, vindt dat Mr Motley zijn waarde heeft bewezen. Als het blad niet al zijn kaarten zet op subsidie van het Fonds, maar ‘net zoals elk tijdschrift zijn positie op de markt versterkt met andere partijen’ moet het zijns inziens mogelijk zijn dat Mr Motley over een tijdje weer in de kiosk ligt. Of het Fonds daaraan alsnog een bijdrage zal leveren, kan hij nog niet zeggen. ‘Ik wacht eerst af met welke plannen de hoofdredacteur maandag komt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden