ZES VRAGEN

Kunnen we méér gas uit de Noordzee halen?

Minister Kamp wil meer gas uit de Noordzee halen. Dat is geen nieuw geluid, want al sinds de jaren zeventig probeert de overheid gaswinning uit de Noordzee te stimuleren. Levert dit de Nederlandse economie wat op?

Jeroen Trommelen
Gaswinning door Tulip Oil bij de Friese plaats Hemrik. Het Nederlandse olie- en gasbedrijf wil gas gaan winnen uit een bel in de Noordzee op een paar kilometer voor de kust van Terschelling. Beeld anp
Gaswinning door Tulip Oil bij de Friese plaats Hemrik. Het Nederlandse olie- en gasbedrijf wil gas gaan winnen uit een bel in de Noordzee op een paar kilometer voor de kust van Terschelling.Beeld anp

Is méér gas uit de Noordzee een alternatief voor beperkte gaswinning onder Groningen?

Die tijden zijn allang voorbij. In de jaren zeventig werd besloten de gasproductie uit 'kleine velden' op zee en land voorrang te geven boven die uit de Groningense gasbel. Maar de opbrengst van de kleintjes daalt sterk: van 45 miljard kubieke meter gas in 2012 tot slechts 12,6 miljard kuub vorig jaar. Daarvan kwam zo'n 8 miljard uit zee. De productie onder Groningen wordt dit jaar met 12 miljard kubieke meter teruggebracht tot 30 miljard kuub.

Hoeveel zit er nog?

Volgens onderzoeksinstituut TNO is in de 268 huidige gasvelden onder de Noordzee nog 118 miljard kubieke meter winbaar gas aanwezig. En mogelijk zit er nog 165 miljard kubieke meter winbaar gas in onontdekte velden.

Is de winning rendabel?

Kleine velden hebben een relatief grote infrastructuur nodig van gasleidingen, schepen, apparatuur en personeel. Dat maakt ze duur, waardoor grote bedrijven afhaken. Vorig jaar verkocht Shell één van zijn gasvelden in het Engelse deel van de Noordzee en bleven andere concessies ongebruikt. Niettemin maken de NAM, Total en kleinere energiebedrijven als Wintershall nog steeds winst met hun Noordzee-activiteiten. De gasprijs is echter indirect gekoppeld aan de olieprijs. Wanneer die zo laag blijft als nu, worden nieuwe investeringen uitgesteld.

Wat heeft de overheid daarmee te maken?

Bedrijven die op de Noordzee gas winnen, kunnen een investeringsaftrek krijgen van 25 procent van het ministerie van Economische Zaken. Die regeling loopt eind dit jaar af. Achter de schermen wordt onderhandeld over verdere steunmaatregelen.

Waarom stelt minister Kamp dit nu aan de orde?

Dat is een beetje raadselachtig. De bewindsman bracht woensdag een werkbezoek aan energieprojecten op de Noordzee, en dan is het leuk om de media te halen. Maar energiebedrijven kunnen zijn pleidooi om méér gas op zee te winnen ook makkelijk aangrijpen om meer subsidie te vragen.

Wat vinden anderen daarvan?

De milieubeweging is tegen meer steun voor fossiele energiewinning, die ten koste zouden gaan van duurzame energieopwekking. Ook coalitiepartij PvdA vindt aardgas 'iets uit het verleden'. Werkgeversorganisatie VNO-NCW denkt juist toe dat het de economie stimuleert en Nederland minder afhankelijk maakt van geïmporteerd gas.

null Beeld belga
Beeld belga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden