Kruidentuin op het dak

Milieuvriendelijk en mooi, zo’n woningdak met planten begroeid. Gemeenten betalen mee.Er zijn ook bezwaren...

Wie het milieu wil sparen, kan het dak van zijn woning bedekken met een weelderig groen tapijt. Gemeenten betalen mee bij de aanleg van mos, vetplanten en kruiden, ook al is de milieuwinst ongewis.

Openbare gebouwen en bedrijfspanden worden allang voorzien van een milieuvriendelijk laagje. Schiphol Plaza is een bekend voorbeeld. Nu wint ook bij particulieren het groene dak aan populariteit. Steeds meer gemeenten verstrekken subsidies, tot wel 30 euro per vierkante meter.

Het groene dak wordt beschouwd als het antwoord op talrijke problemen. De luchtkwaliteit verbetert, doordat planten fijnstof opvangen. Een groen dak isoleert, zodat energie wordt bespaard. Het houdt regenwater vast dat anders direct in het riool stroomt en bij zware regenval overstromingen veroorzaakt. En het oogt aantrekkelijker dan een laag grind.

Goedkoop is het niet. ‘Er zijn aanbiedingen van 25 euro per vierkante meter, maar dat is af te raden’, zegt Nico Hendriks, hoogleraar materiaalkunde en duurzaam bouwen aan de TU Eindhoven. ‘Een laag wortelwerende dakbedekking is essentieel. En daarmee komen de kosten al gauw op 85 euro per vierkante meter.’

Wie niet het juiste materiaal gebruikt, loopt het risico op lastig te repareren, kostbare lekkages. Ook de verkeerde plantenkeuze kan voor problemen zorgen. Het populairst zijn mos, sedum en kruiden.

Uit esthetisch oogpunt zijn groene daken in trek bij architecten, zegt Alexander Pastoors van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). Zij concentreren zich vooral op wat zichtbaar is, zoals de daken van lage parkeergarages. ‘Voor opdrachtgevers en architecten telt het financiële aspect altijd mee. Een groen dak is duurder.’

Hoogleraar Hendriks plaatst kanttekeningen bij het groene dak als wondermiddel voor milieu- en klimaatbescherming. Een gemiddeld dak kan niet meer dan 80 kilo per vierkante meter dragen. Daarom valt de keuze vaak op een lichte laag plantjes. ‘Zo’n licht systeem bespaart weinig energie. Dan kun je beter de isolatie van het dak zelf verbeteren.’

In de winter is er meer neerslag dan verdamping, waardoor het groene dak kan verworden tot één natte plak. Uit metingen in de zomer blijkt dat groene oppervlakten de stadstemperatuur 3 graden kunnen laten dalen. ‘Maar dan moet je wel denken aan een paar hectare groen. Zo veel groene daken zijn er in Nederland nog niet’, aldus Hendriks.

De ervaringen in Rotterdam bevestigen dat nog een lange weg is te gaan. Er werden in een jaar tijd, tot juli, dertig particuliere subsidieaanvragen ingediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden