Kronenbourg-bier komt in Britse handen

De Belgische brouwer Interbrew zag maandag te elfder ure zijn overname van Kronenbourg, de bierdivisie van Danone, mislukken. Het Franse levensmiddelenconcern kiest ervoor zijn bierbelangen te bundelen in een gezamenlijke onderneming met Scottish & Newcastle, de grootste brouwer in Groot-Brittannië....

Van onze verslaggever

De nieuwe combinatie wordt in West-Europa de op een na grootste marktpartij, achter Heineken. De gezamenlijke bierverkoop beloopt 29 miljoen hectoliter per jaar bij een omzet van tegen de 30 miljard franc (10 miljard gulden).

Scottish & Newcastle (S & N) betaalt Danone in eerste instantie 5 miljard franc (1,7 miljard gulden). Voor de financiering kan S & N de opbrengst gebruiken van de vorige maand in de etalage gezette keten van vakantieparken Center Parcs. Danone heeft tot eind april 2003 een optie om zijn bierbelangen definitief aan S & N over te doen, voor 13 miljard franc (4,4 miljard). Danone krijgt vooralsnog een belang van 25 procent in de alliantie.

Kronenbourg brouwt behalve onder eigen naam ook merken als Kanterbräu. Er waren al langer speculaties dat Danone zijn bierdivisie wilde afstoten om zich te concentreren op levensmiddelen. Het Belgische Interbrew had Danone's Kronenbourg willen overnemen, maar zal nu niet met een hoger tegenbod komen. Naar verluidt hadden ook het Deense Carlsberg en South African Breweries (SAB) interesse. Heineken zou Kronenbourg niet hebben mogen kopen, omdat de Nederlandse brouwer in Frankrijk al 33 procent van de markt heeft.

Danone's dochter Kronenbourg is de grootste bierverkoper in Frankrijk met een marktaandeel van ruim 40 procent.

De nummer twee op de Britse markt, Bass, heeft zijn bierdivisie in de etalage geplaatst. Heineken heeft een bod aangekondigd en krijgt vermoedelijk concurrentie van SAB en Carlsberg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden