Kroes wint Europarlement voor plan staatssteun

AMSTERDAM (ANP-AFX) - Europees Commissaris Kroes (Concurrentie) heeft maandag het Europees Parlement ervan overtuigd dat minder maar betere staatssteun aan Europese bedrijven nodig is.

Bijna het gehele parlement staat achter haar actieplan om de Europese regels voor staatsssteun te hervormen. ,,De belastingbetaler financiert de steun. Het moet dus verantwoord en efficiënt zijn'', zo stelde de Zweedse christendemocraat Gunnar Hökmark namens het parlement in een resolutie.

Kroes had haar actieplan in juni vorig jaar aangekondigd. Ze wil dat EU-landen hun miljardenhulp aan bedrijven concentreren op sectoren waar het geld echt leidt tot economische groei en banen.

D66

D66-Europarlementslid Sophie in 't Veld onderstreepte dat vooral minder staatssteun nodig is. ,,Het geld moet een laatste redmiddel zijn'', betoogde de liberaal. ,,Nog steeds gaan er vele miljarden euro's naar oude en vervuilende sectoren."

PvdA

PvdA'ster Ieke van der Burg vroeg Kroes echter om de regels niet te star toe te passen. ,,Bijvoorbeeld bij publieke omroepen of de huizenbouw kan overheidsgeld nodig zijn om bepaalde doelen te halen'', zei Van der Burg.

CDA

CDA'ster Corien Wortmann was een van degenen die een verdubbeling vroeg van de minimumdrempel waarop EU-landen steun moeten melden aan Brussel: ,,Een hogere drempel leidt tot minder bureaucratie en lasten. Dat helpt de middelgrote en kleine bedrijven.''

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden