Kroes: strengere eisen bij staatssteun aan banken

BRUSSEL (ANP) - Banken die het risico lopen op termijn niet meer aan hun verplichtingen te kunnen voldoen, moeten in principe meer betalen voor staatssteun en aan stengere eisen beantwoorden. Deze banken kunnen alleen staatskapitaal krijgen als er sprake is vergaande hervormingen om hun levensvatbaarheid op termijn te garanderen. Zo nodig moet er een wisseling aan de top van de bank plaatsvinden.

Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) stelt dat maandag in een nieuwe leidraad voor het verlenen van staatssteun aan banken. Kroes wil voorkomen dat het geld van de belastingbetaler terecht komt bij banken die door eigen schuld in de problemen zijn beland. Ook wil ze niet dat de steun ten koste gaat van concurrenten die niet om hulp hoeven aan te kloppen bij de overheid.

Kroes wees erop dat de kredietcrisis de reële economie begint te raken. Ook gezonde banken kunnen nu staatssteun nodig hebben om geld te lenen aan bedrijven, zei ze.

Bureaucratisch

De Nederlandse eurocommissaris nam afstand van kritiek dat ze te traag reageert op plannen van lidstaten voor staatssteun en dat ze te bureaucratisch zou zijn. Dergelijke verwijten, onder meer afkomstig van Frankrijk en Zweden, noemde ze 'oneerlijk'.

De Europese Commissie is geen stempelmachine voor nationale plannen, aldus Kroes. ,,Ik ben niet op zoek naar populariteit in de lidstaten.'' Kroes beoordeelt staatssteunplannen om te voorkomen dat lidstaten ,,in hun eigen voet schieten of in de rug van hun buren''.

Kroes kondigde aan plannen van Frankrijk en Oostenrijk voor steun aan banken op korte termijn te zullen goedkeuren. Ook komt ze nog voor Kerstmis met nieuwe instrumenten op het gebied van staatssteun. Die moeten het lidstaten mogelijk maken alerter te reageren op de economische crisis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden