Kroes pakt fabrikanten medicijnen stevig aan

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft de Nederlandse geneesmiddelenindustrie om opheldering gevraagd over het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars voor goedkopere geneesmiddelen...

Van onze verslaggeefster

De brancheorganisatie van fabrikanten, Nefarma, heeft inmiddels een brief teruggestuurd ‘waarin tekst en uitleg is gegeven’, aldus woordvoerder Paul Wouters.

Kroes begon eerder dit jaar een groot onderzoek naar de farmaceutische sector in de EU, omdat ze illegale prijsafspraken vermoedt. Ook vindt ze dat er te weinig innovatieve geneesmiddelen op de markt worden gebracht. Een aantal grote concerns, waaronder Pfizer, GlaxoSmithKline en Sanofi-Aventis, werd bezocht door EU-inspecteurs.

Trouw berichtte maandag dat het onderzoek zich heeft uitgestrekt tot Nederland. Kroes wil vooral weten hoe het voorkeursbeleid, waarbij zorgverzekeraars alleen goedkope geneesmiddelen vergoeden, zich verhoudt met de collectieve afspraken van de sector over prijsvorming en het afbouwen van kortingen en bonussen.

Nefarma is ‘verbaasd’ over de belangstelling. Volgens Wouters is de sector zelf ook voorstander van meer marktwerking. ‘In de collectieve afspraken die zijn gemaakt met de hele branche is afgesproken nu pas op de plaats te maken. Vanaf 2010 is er dan meer ruimte voor marktwerking.’

Volgens deze afspraken is besloten het collectieve preferentiebeleid voorlopig niet uit te breiden. Daarop is een aantal individuele verzekeraars zelf begonnen met preferentiebeleid, tot grote woede van de apothekers en de industrie, die tevergeefs een rechtszaak begon. Kroes wil weten of er nu sprake is van beperking van mededinging. In dat geval kunnen de bedrijven grote boetes krijgen opgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden