Kroes: Fortis mag ABN Amro onder voorwaarden overnemen

Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) heeft Fortis woensdag toestemming gegeven voor de overname van ABN Amro. Wel eist Brussel dat de factoreringsdochter van ABN Amro volledig wordt afgestoten en de Nederlandse tak van het zakenbankieren gedeeltelijk....

Van onze correspondent Bart Dirks

Fortis heeft deze toezeggingen gedaan. Daardoor bestaat er volgens de Europese Commissie geen risico meer dat de nieuwe bankencombinatie in Nederland een te grote machtspositie zou krijgen.

De bank heeft op 29 mei zijn bod op ABN Amro samen met de Spaanse bank Santander en de Royal Bank of Scotland uitgebracht. Die twee andere banken van het consortium kregen op 19 september al het groene licht van de Europese Commissie.

Volgens de voorwaarden van het overnamebod zou Fortis de Business Unit Nederland (zonder de vroegere Nederlandse wholesale-cliënten), de Business Unit Private Clients en de Business Unit Asset Management van ABN Amro overnemen.

Overlapping
'Er is vooral een overlapping tussen de activiteiten van Fortis en de over te nemen activa van ABN Amro op de Nederlandse markten voor zakenbankieren en factoring, retail banking en betalingsdiensten, en in mindere mate ook de markten voor leasing, assetmanagement, financiële dienstverlening, en verzekeringen', aldus een verklaring van de Europese Commissie.

'In het segment zakenbankieren betekent de geplande concentratie dat de nummer één en vier op de Nederlandse bankenmarkt samengaan, een markt die al geconcentreerd is. De Commissie vreesde dan ook dat door deze transactie er voor zakelijke cliënten met een omzet tussen 2,5 miljoen en 250 miljoen euro minder concurrentie tussen banken zou zijn.'

Fortis heeft al beloofd één onderneming in de sector zakenbankieren (Hollandsche Bank Unie/HBU), twee afdelingen voor zakelijke cliënten, dertien advieskantoren en de Nederlandse factoringactiviteiten van ABN Amro te verkopen. De af te stoten activiteiten zijn groter dan Fortis' activiteiten in de sector zakenbankieren in Nederland, aldus de Europese Commissie. ‘Fortis kan ook alleen zeggenschap verwerven over de Business Unit Nederland en Business Unit Private Clients van ABN Amro nadat het de verkoop van de af te stoten activiteiten aan een geschikte koper heeft afgerond.’

Geen voorkeur
Het groene licht van de Europese Commissie betekent niet dat Brussel een voorkeur heeft voor het overnamebod van het consortium. Het concurrerende bod van Barclays werd eerder ook al goedgekeurd. Ook minister Wouter Bos van Financiën heeft zijn goedkeuring verleend aan beide biedingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden