Kritisch boek over Rabobank mag toch verschijnen
©

Kritisch boek over Rabobank mag toch verschijnen

Het vorig jaar door de rechtbank Den Haag verboden boek De Verpanding, over een pijnlijke strijd van twee kunstondernemers tegen de Rabobank, mag toch worden uitgegeven en verkocht. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag in hoger beroep bepaald. De vrijheid van meningsuiting van de uitgever weegt volgens het hof zwaarder dan het privacyrecht van de in het boek genoemde bankmedewerkers.

De Verpanding beschrijft hoe de Rabobank de jacht opent op de kunstcollecties van de in financiële problemen geraakte ondernemers Wim Koperberg en Tessa van Veen. Beiden sloten in 2007 en 2008 een lening af bij de Rabobank, waarna zij hun ambitieuze plannen voor respectievelijk een winkel annex galerie en een museumpand jammerlijk zagen mislukken. Het boek van freelancejournalist Paulien Derwort is geschreven in opdracht van en uitgegeven door de Stichting Restschuld Eerlijk Delen, een belangenclub die vooral zegt op te komen voor huiseigenaren met een restschuld.

Persvrijheid

Nadat de rechtbank het boek verboden had, is er een tweede druk van De Verpanding verschenen waarin de namen van de Rabobankmedewerkers zijn weggehaald. Nu het eerdere boekverbod door de uitspraak van het hof is opgeheven, overweegt de uitgever een derde druk waarin de bankmedewerkers weer uit de anonimiteit worden gehaald. 'Want men verschuilt zich altijd graag achter het beleid van de bank, terwijl het boek laat zien dat het gewoon mensen zijn die dat beleid vormgeven', verduidelijkt Henk-Jan Schouten van der Velden, secretaris van de Stichting Restschuld. 'En daar is het ons om te doen.'

Hij vindt het arrest van het hof van groot belang voor eenieder in Nederland die hecht aan de persvrijheid. De Rabobank weet nog niet of het in cassatie gaat bij de Hoge Raad. 'Wij gaan de uitspraak eerst bestuderen', zegt een woordvoerder van de bank.