Kritiek op besteding aardgasbaten

Het Fonds voor Economische Structuurversterking, dat wordt gevoed uit de aardgasbaten, ligt onder vuur. Een groeiende lijst instellingen heeft kritiek...

Van onze verslaggevers Douwe Douwes en Sanne ten Hoove

In de afgelopen weken hebben onder meer de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid, de Raad voor Economisch Adviseurs, de Algemene Rekenkamer en het Innovatieplatform hun ongenoegen over het FES uitgesproken. De kritiek varieert van klachten over de manier waarop het FES zijn miljarden besteedt, tot vraagtekens over het bestaansrecht van het fonds zelf.

Het FES, dat in 1995 werd opgericht, ontvangt ieder jaar 42 procent van de aardgasinkomsten van de overheid. Met dat geld worden investeringen gedaan in de infrastructuur. Onder meer de Betuweroute en de HSL zijn voor het grootste deel uit het fonds gefinancierd. De laatste jaren worden steeds meer investeringen in de kennisinfrastructuur uit het fonds betaald, zoals het Innovatieplatform en het topinstituut Pharma.

Het AWT, de adviesraad van de regering op het gebied van wetenschap, is ontevreden over de zorgvuldigheid waarmee de FES-gelden worden toegekend. Ook Herman Wijffels, lid van het Innovatieplatform dat tot taak heeft de Nederlandse economie innovatiever te maken, vindt dat uitgaven uit het FES minder incidenteel moeten gebeuren. De REA, een economisch adviescollege van de Tweede Kamer, vindt dat het fonds beter opgeheven kan worden. Zij adviseren alle aardgasinkomsten te gebruiken om de staatsschuld af te bouwen. De Algemene Rekenkamer ten slotte is zeer kritisch over het gebrek aan doorzichtigheid van financiële beheer van het FES.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden