Kritiek op benoeming ABP-voorzitter

De deelnemers van het pensioenfonds ABP zijn tegen de nieuwe bestuursvoorzitter Harry Borghouts. De commissaris van de koningin van Noord-Holland is volgens de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen (NBP) ‘besmet’ door twee affaires die hem ‘diskwalificeren’ als voorzitter van een van de grootste pensioenfondsen ter wereld.

De bond doelt op de 78 miljoen euro die de provincie onder leiding van Borghouts verloor door geld weg te zetten bij het IJslandse Landsbanki, de bank achter Icesave, die vorig jaar failliet ging. Ook verwijst de bond naar de problemen bij de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord. Borghouts was voorzitter van de toezichthouder van de ziekenhuizen die volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg kwalitatief en bestuurlijk fors tekortschoten. Het complete bestuur onder leiding van Borghouts moest na dit vernietigende oordeel aftreden.

De NBP, die circa 300 duizend pensioendeelnemers vertegenwoordigt, richt zijn bezwaren tegen Borghouts aan de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Nout Wellink. DNB houdt toezicht op de pensioenfondsen en heeft volgens de bond een wettelijk handvat om eisen te stellen aan deskundigheid en betrouwbaarheid van bestuurders. De bond zelf heeft geen juridische middelen om een benoeming te blokkeren of ongedaan te maken.

Juist nu het vertrouwen in het ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren en onderwijspersoneel, volgens de bond op een dieptepunt is, ‘moet je de schijn van incompetentie in zo’n belangrijke vertrouwensfunctie vermijden’, stelt een NBP-woordvoerder. Borghouts is op 1 april benoemd tot interim-voorzitter als opvolger van oud-politicus Elco Brinkman. ‘Wij vrezen dat dat tijdelijke gaandeweg wordt omgezet in een permanente aanstelling’, zegt de NBP-woordvoerder.

Het ABP laat in een verklaring weten dat de competentie en integriteit van Borghouts niet in het geding zijn. ‘Zijn deskundigheid en ruime ervaring als bestuurder en ABP-bestuurder zijn, naast zijn kennis van de publieke sector en ABP, onder andere de redenen waarom hij door het bestuur tot interim-voorzitter gekozen is’, aldus de verklaring.

Een ABP-woordvoerder stelt dat het pensioenfonds verrast is door de brief. ‘Toen ze in de deelnemersraad te horen kregen dat Brinkman zou worden opgevolgd door Borghouts heeft de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen op geen enkele manier bezwaren kenbaar gemaakt.’ De NBP klaagt in de brief aan Wellink dat ze het nieuws over Borghouts’ benoeming uit de media hebben moeten vernemen.

Borghouts (GroenLinks) werd in 2002 commissaris van de koningin. Daarvoor was hij de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie. Borghouts was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.