nieuwsforfarmers

Krimpende veestapel en lange termijn wurgcontracten doen veevoederproducent ForFarmers pijn: 75 procent minder winst

De oogst van ForFarmers was de afgelopen zes maanden magertjes. De veevoerproducent heeft in Nederland last van overheidsmaatregelen die de schadelijke milieueffecten door landbouw moeten tegengaan. Maar het grootste probleem komt van overzee, waar het concern vorig jaar ongunstige langetermijn inkoopafspraken maakte voor soja.

Vrachtwagen van ForFarmers met daarin veevoer.Beeld raymond rutting

De winst van het Lochemse bedrijf daalde hierdoor in het eerste halfjaar van 2019 met 75 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In Nederland daalt met de krimpende veestapel, onder meer door de vorig jaar ingevoerde strengere fosfaatregels, ook de afzetmarkt van ForFarmers - dat vorig jaar in de aandacht kwam vanwege de nevenactiviteiten KRO-NCRV-presentatrice Yvon Jaspers bij het Lochemse bedrijf.

ForFarmers had in 2018 een omzet van 2,4 miljard euro, waarvan 2 miljard aan grondstofwaarde. ‘Als je dan fout zit, dan klinkt dit door in de cijfers’, zegt een woordvoerder. Voor soja werden termijncontracten aangegaan voor 4-6 maanden toen het gerucht ging dat Rusland de export van soja wilde stopzetten. Toen dit niet gebeurde daalde de prijs, waardoor concurrenten lagere prijzen konden bieden. Ten koste van de winst verlaagde ook ForFarmers toen de prijs.

De winst kwam uit op 9 miljoen euro, in de eerste helft van vorig jaar was dit nog 35 miljoen euro. Door de bekendmaking van de tegenvallende resultaten daalde het aandeel ForFarmers donderdag met 13 procent. Vrijdag volgde een licht herstel (plus van 4 procent).

Het veevoederconcern sluit dit jaar vier fabrieken uit kostenoverwegingen. In 2021 wil het bedrijf structureel 10 miljoen euro besparen.

MEER OVER LANDBOUW EN FORFARMERS

De succesvolle strijd tegen fosfaat leidt ertoe dat er onbedoeld te veel stikstof wordt uitgestoten
De succesvolle Nederlandse strijd tegen de fosfaatproductie in de landbouw leidt ertoe dat een andere meststof, stikstof, onbedoeld nog te veel wordt uitgestoten. 

VN-klimaatpanel: wereld moet duurzamer omgaan met land om opwarming te remmen
De wereld moet op een veel duurzamere manier omgaan met land. Anders zullen landbouw, veeteelt en andere vormen van landgebruik nog meer bijdragen aan de klimaatverandering dan nu al het geval is en komt de voedselvoorziening in gevaar, waarschuwt het klimaatpanel van de VN

Met minder vlees is klimaat nog niet gered
Het klimaat vergt drastische beleidswijzigingen voor duurzaam landgebruik, ook van Nederland, schrijven Nathalie van Haren en Stefan Schüller.

Mediawaakhond onderzoekt Boer zoekt Vrouw en Onze Boerderij
Het Commissariaat voor de Media doet onderzoek naar de tv-programma’s Onze Boerderij en Boer zoekt Vrouw. Aanleiding is een nevenfunctie van Yvon Jaspers, die beide programma’s presenteert.

Niet alleen de eerste kennismaking voelt ongemakkelijk bij start nieuw seizoen Boer zoekt vrouw
Boer zoekt vrouw zat vol vertrouwd ongemak. Ook ongemakkelijk: de bijverdiensten van Yvon Jaspers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden