GeldvraagReinout van der Heijden

Krijg ik mijn aankoop wel geleverd?

Bezoekers van de Seats and Sofas testen een bank in de winkel. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Bezoekers van de Seats and Sofas testen een bank in de winkel.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Ik wil een bankstel kopen dat ik over twee maanden thuisgestuurd krijg. Ik moet 25 procent aanbetalen, maar wat is de garantie dat ik het ook krijg? De levertijden zijn langer door de coronacrisis en de winkel kan failliet gaan.

Hou er rekening mee dat de levertijd langer is dan de winkel nu belooft. Veel meubels of onderdelen daarvan komen uit andere landen. Er zijn door corona al eerder productielocaties gesloten en vervoersbeperkingen ingesteld. Sommige landen beleven nu een tweede golf besmettingen.

Die onzekerheid geldt voor alle maatwerkproducten, dus ook voor keukens, badkamers, gordijnen of bruidsjurken. Kijk dus uit met aanbetalingen als u het product echt binnen een bepaalde termijn wil ontvangen. De winkel kan zich op overmacht beroepen. Als u vervolgens de koop ontbindt, moet u de aanbetaling nog zien terug te krijgen.

Er gaan nog niet zoveel bedrijven failliet door corona, in ieder geval in Nederland. De laatste maanden is het aantal faillissementen in Nederland lager dan in andere jaren. Dat komt door de steunmaatregelen van de overheid.

Of dat zo blijft, is onzeker. De staatssteun wordt steeds minder. Bovendien komt een faillissement altijd onverwacht, ook voor het personeel dat er werkt. Ook grote bedrijven kunnen ineens omvallen, omdat ze te veel schulden hebben.

Voordat u een aanbetaling doet, moet u altijd checken welke garantie de winkel biedt. Zo’n garantie loopt vaak via een branchevereniging. Een bekend voorbeeld is de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW). Een CBW-erkende winkel moet zich aan bepaalde regels houden. Zo mag hij de levering een maand uitstellen. Als de winkel failliet gaat, kunt u bij een andere CBW-erkende winkel terecht. De aanbetaling wordt dan verrekend met de nieuwe aankoop.

Zorg dat u niet teveel aanbetaalt. De CBW-garantie geldt voor aanbetalingen van 25 procent of van 15 procent voor keukens, badkamers en vloeren. Heel wat bij de CBW aangesloten bedrijven vragen een grotere aanbetaling dan wat er onder de garantie valt. Als u een aanbetaling doet van 30 procent voor een keuken, kan na een faillissement blijken dat de helft hiervan niet gedekt is. Dat bedrag bent u dan kwijt.

CBW hanteert verraderlijke voorwaarden. Zo geldt de aanbetalingsregeling niet voor bestellingen die online gedaan zijn. De woordvoerder van de brancheorganisatie vertelde mij dat daartoe besloten is omdat veel CBW-bedrijven via internet betaling vooraf willen.

Ik heb enkele CBW-winkels gecheckt: zo vragen Bijenkorf, Kwantum en Sanders Meubelstad dat je bij online bestellen van een meubel direct afrekent. Je kunt dan beter naar de winkel gaan en een aanbetaling doen van 25 procent. Maar bij de Bijenkorf zijn sommige banken alleen te bestellen via de website.

En dat terwijl wettelijk geregeld is dat een aanbetaling maximaal 50 procent van de aankoopprijs mag zijn. De winkel mag daar in overleg met de klant van afwijken. Bij bestellingen via internet is er geen sprake van overleg. Die winkels overtreden dus gewoon de wet, met goedkeuring van hun brancheorganisatie.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Zelf een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Cijferfeitje: 50 procent. Volgens artikel 7:26 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek hoeft een consument hooguit de helft aan te betalen van een artikel dat hij later geleverd krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden