Kremlin: VS en Europa zullen gevolgen sancties voelen

Moskou reageert zeer verontwaardigd en vol onbegrip op de nieuwe 'destructieve' Amerikaanse en Europese sancties. Rusland zal de sancties zonder moeite overleven, maar de VS en Europa zullen hun acties betreuren, zo is de officiële lijn van het Kremlin. Amerika zet willens en wetens de toch al gespannen internationale verhoudingen op het spel, zo bericht het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

redactie
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. Beeld reuters
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov.Beeld reuters

De Verenigde Staten en de EU stelden gisteren nieuwe sancties in waarbij onder meer de toegang tot kapitaal voor Russische banken wordt begrensd. De sancties treffen ook de Russische oliesector en wapenindustrie. De maatregelen volgen in de nasleep van de ramp met vlucht MH17. Het Westen meent dat Rusland onverminderd steun en wapens blijft leveren aan de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. Rusland ontkent in alle toonaarden.

In plaats van bij te dragen aan deëscalatie van het Oekraïens conflict, voeren de VS met de sancties de spanning in de regio enkel meer op, meldt het Kremlin. De VS zijn zelfs 'tot op zekere hoogte verantwoordelijk' voor het conflict in Oekraïne door de regering in Kiev onder druk te zetten, zo meent Moskou.

De sancties zullen averechts uitpakken, waarschuwt Rusland, en internationale samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding en nucleaire ontwapening in de weg staan. Amerikaanse aantijgingen dat Rusland de rebellen in Oekraïne zou steunen, zijn een 'lastercampagne'. Sterker nog, de VS zijn een dwaallicht waar Europa achteraan loopt. 'De VS hebben geen adequate perceptie meer van wat dan ook, behalve hun eigen plannetjes en conclusies.'

'Banken overleven sancties'
Rusland is sterk genoeg om de nieuwste sancties te doorstaan, zo luidt de Russische reactie. Dat geldt ook voor de Russische banken. Doelwit van de embargo's is onder meer de tweede bank van Rusland, VTB. Die bank heeft er geen moeite mee om uit te wijken naar andere kapitaalmarkten om daar geld te lenen. De sancties zouden geen bedreiging vormen voor de internationale handel, stelde de bank.

Het hoofdkantoor van de Russische VTB Bank in Moskou Beeld ap
Het hoofdkantoor van de Russische VTB Bank in MoskouBeeld ap

De stevige taal van het Kremlin weerklinkt in de meeste Russische media. Een enkel voorzichtig dissident geluid is te lezen in de kleine Russische krant Nezavisimaja Gazeta. President Poetin ontspringt nog steeds de dans: niet hij, maar zijn ministers reageren 'paniekerig' op de sancties, aldus de krant.

'De negatieve effecten voor de Russische economie zullen voelbaar zijn', schrijft de krant vandaag in haar commentaar. 'Maar dat gebeurt niet zozeer vanwege de sancties als vanwege de Russische autoriteiten die onder dreiging van deze sancties een paniekreactie vertonen, met onmiddellijke maatregelen waarvan de fundamentele doorwerking niet is doordacht.'

'Sancties treffen ook Europa'
Europese bedrijven in Rusland hebben eveneens zorgen over de sancties. De in Moskou gevestigde Association of European Business (AEB) laat weten 'diep teleurgesteld' te zijn. 'Gezien de hoeveelheid handel tussen Rusland en de EU, en tussen Rusland en Oekraïne, verwachten wij dat de nieuwe sancties niet alleen de Russische economie zullen raken, maar ook de economische groei in zowel de EU als in Oekraïne zullen afremmen', aldus de AEB.

De schade van de sancties tegen Rusland wordt voorzichtig geraamd op 23 miljard euro dit jaar (1,5 procent van het bruto binnenlands product) en 75 miljard (4,8 procent van het bbp) in 2015. Europa krijgt dit jaar een tik van 40 miljard (0,3 procent bbp) en 50 miljard (0,4 procent bbp) in 2015.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden