Kredietcrisis verdiept zich verder

Een nieuw verlies van 265 miljard dollar (179 miljard euro) dreigt voor het internationale bankwezen. Dit bedrag zou boven op de 146 miljard dollar komen die Amerikaanse en Europese banken al hebben afgeschreven als gevolg van de kredietcrisis.

De oorzaak is een afwaardering van 535 miljard dollar aan duizenden obligatieleningen en andere financiële producten door de kredietbeoordelaar Standard & Poors.

Op deze en andere kredietbeoordelaars is veel kritiek gekomen de afgelopen periode, omdat ze de kredietcrisis niet hebben zien aankomen. Nu komen ze echter in actie. Afwaarderingen zijn aan de orde van de dag en bepalen het lot van de beurskoersen. Voor beleggers is een afwaardering vervelend, omdat dit doorgaans een koersdaling oplevert.

Zo werd woensdagavond de kredietbeoordeling van Fortis door S & P verlaagd, vanwege mogelijke problemen bij het ophalen van kapitaal om de overname van ABN Amro te financieren. Het aandeel Fortis daalde donderdag mede hierdoor met 2,5 procent.

Probleemhypotheken
Woensdagavond schrikte een andere kredietbeoordelaar, Fitch, de markten op door de kredietwaardigheid te verlagen van een grote obligatieverzekeraar. Deze verzekeraars hebben obligatieleningen verzekerd voor een astronomische 2,4 biljoen dollar. Niemand weet welke banken het hardst getroffen worden wanneer zo’n verzekeraar failliet zou gaan.

Als gevolg daalden donderdag de aandelenkoersen van zo ongeveer alle banken. Het Nederlandse ING moest donderdag 3 procent inleveren. Julian Hofman, analist bij Iris-research, denkt dat de financiële markten overdreven reageren. Hij berekende dat ING dit jaar al 30 miljard euro aan beurswaarde heeft verloren.

De maximale probleemleningen van ING zijn minder dan deze 30 miljard, berekende Iris. Hofman heeft het dan over hypotheken waar volgens ING iets mee mis is. Dat kan iets kleins zijn als een ontbrekende salarisstrook, of een probleem met het onderpand. De Amerikaanse subprimehypotheken, waar veel rentebetalingen worden gemist, maken maar een fractie uit van deze 30 miljard.

Huizenprijzen
Standard & Poor’s (S & P) legde donderdagmiddag uit waarom het tot de grote afwaardering is overgegaan. Volgens S & P bevindt de Amerikaanse economie zich sinds november vorig jaar in een recessie. De recorddaling van de huizenprijzen van 7,7 procent op jaarbasis is de belangrijkste oorzaak.

Volgens de kredietbeoordelaar zullen de huizenprijzen in de VS bovendien nog met 5 à 6 procent dalen voor het eind van dit jaar, dus houdt ook het economische onheil aan.

Of de Amerikaanse economie ook officieel in een recessie zal komen – twee kwartalen met een groei beneden de 0 procent – is de vraag. De grote renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank, 1,25 procent in negen dagen, verrasten de economen bij de kredietbeoordelaar. Ook de grote belastingverlagingen van de Amerikaanse overheid zullen helpen.

De beurzen bevinden zich echter in een achtbaan. Donderdag schommelde de AEX-index twee procent op en neer. ’s Avonds won de Dow Jones-index in de VS en opnieuw speelde ‘waardering’ de hoofdrol.

De grootste kredietverzekeraar, MBIA, verzekert de financiële markten dat de triple-A-rating behouden blijft. Dit betekent dat MBIA voldoende kapitaal heeft om verliezen op te vangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.