Kredietcrisis drukt prijs ABN Amro

Het consortium van banken dat biedt op ABN Amro zal zijn bod op de bank verlagen. Dat verwachten vele marktpartijen....

Van onze verslaggever Geert Dekker

Beleggers mijden sinds enkele weken alles wat op risico lijkt, met een groot gebrek aan krediet tot gevolg. Het ineenstorten van de markt voor riskante Amerikaanse hypotheken was aanleiding voor een vlucht naar onder meer veilige staatobligaties. De aandelenkoers van banken leidt daar zwaar onder. Met name de zakenbanken kregen met koersdalingen tot 30 procent te maken.

Eén bank ontsprong de dans: ABN Amro, de bank die onderwerp is van een biedingsstrijd tussen enerzijds Barclays en het consortium van Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Santander anderzijds. Het consortium biedt volgens de tussenstand van maandag 37,95 euro; Barclays’ bod was gisteren 32,01 euro waard. De koers van ABN Amro schommelde rond de 33,50 euro. Gisteren zei Barclays-bestuurder Bob Diamond dat het consortium ‘waarschijnlijk zal winnen’. Barclays’ koers sprong meteen op.

De biedingen dateren van eind juli en begin augustus. Afgelopen weekend schreven Britse kranten dat de aandeelhouders van RBS grote moeite hebben met de huidige prijs. RBS zou ABN’s zakenbank kopen een bedrijfsonderdeel dat waarschijnlijk het zwaarst is getroffen door de kredietcrisis en dus het meest in waarde gedaald. Het bod is echter grotendeels een contant bod; vrijwel waardevast. Barclays heeft dat probleem niet: dat bod is grotendeels gekoppeld aan de koers van de Britse bank, en als die door marktontwikkelingen daalt, dan daalt het bod op ABN Amro mee.

De beurskoers van ABN Amro laat zien dat er ook niet veel beleggers zijn die denken dat het consortium begin oktober, als de officiële biedingstermijn is afgelopen, inderdaad 38 euro voor ABN gaat betalen.

Anders zou het verschil tussen bod en huidige koers (nu 4,50 euro) veel minder groot zijn.

Analisten onderschrijven dat. Ze wijzen op een clausule in het consortiumbod die het mogelijk maakt met een beroep op de marktomstandigheden het bod in te trekken of te verlagen. Het betreft de ‘material adverse change’-clausule, die sinds jaar en dag in biedingen wordt opgenomen: de voorwaarde dat zich geen omstandigheid voordoet die substantiële en langetermijngevolgen heeft (negatief meestal) voor de verdiencapaciteit of waarde van de bieder of het bedrijf waarop wordt geboden. De kredietcrisis zou zo’n omstandigheid kunnen zijn. Barclays heeft overigens ook zo’n clausule.

Zelden is van deze clausule gebruikgemaakt en voorzover bekend is (in grote zaken) het gebruik ervan nooit goedgekeurd door een rechter. Maar het kán wel, aldus meerdere marktpartijen. Daarbij zou dan een lager bod meer voor de hand liggen dan terugtrekking. Niet dat daarmee alle problemen voor het consortium zijn opgelost: ook bij een lager bod is het niet bepaald vanzelfsprekend dat er in de huidige marktomstandigheden zomaar 50 miljard euro bij elkaar is te krijgen. Merrill Lynch, de bank die het overnamebedrag aan het consortium heeft gegarandeerd, zou volgens de Sunday Telegraph inmiddels een veel hogere vergoeding voor die garantie hebben geëist. Fortis (dat met een claim-emissie 13 miljard euro wil ophalen) zei gisteren gewoon door te gaan met de voorbereidingen voor die operatie, die begin oktober moet zijn afgerond.

De ‘lage’ koers van ABN Amro kan ook duiden op twijfels ten aanzien van de verklaring van geen bezwaar die De Nederlandsche Bank (DNB) nog moet geven aan het consortium. Ingewijden zeggen er niet aan te twijfelen dat die verklaring wordt afgegeven, maar een enkele bron verwacht wel dat DNB (en de minister van Financiën Bos die de beslissing van DNB moet bekrachtigen) extra voorwaarden zal stellen om de risico’s van de voorgenomen splitsing van ABN Amro te in te perken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden