Kredietcrisis doet ING weinig pijn

ING heeft nauwelijks last van de kredietcrisis. De winst van het concern steeg over 2007 met 20 procent naar 9,1 miljard euro. Hierin is een verlies verwerkt op de Amerikaanse subprimehypotheken van 194 miljoen euro.

Van onze verslaggever Ferry Haan

Het verlies door de kredietcrisis van ING valt in het niet bij dat van bijvoorbeeld de Zwitserse banken UBS en Credit Suisse, die miljarden kwijt zijn. ING-topman Michel Tilmant geeft later woensdag een persconferentie in Londen om de jaarcijfers toe te lichten. Voor ING is het zeer ongewoon om de jaarcijfers buiten Nederland te presenteren. De ING-topman hoopt echter de invloedrijke Britse aandelenanalisten te overtuigen dat ING er beter voor staat dan bijvoorbeeld UBS.

Subprime
Europese banken schreven tot vandaag ongeveer 33 miljard euro af als gevolg van het instorten van de Amerikaanse huizenmarkt. Internationaal zijn vooral de hypotheken met een smetje, de subprimehypotheken, ingestort.

ING verliest 47 miljoen op deze hypotheken, en 81 miljoen op gecompliceerde beleggingsinstrumenten die ook zwaar getroffen zijn. Als gevolg van de problemen bij de Amerikaanse obligatieverzekeraars verloor ING nog eens 66 miljoen euro.

Analisten hadden de cijfers van ING min of meer voorspeld. De grote vraag was hoe de bezittingen van ING in de zogenoemde 'Alt-A'-categorie, ter waarde van 27,5 miljard euro, zich zouden houden. Dit zijn hypotheken verstrekt aan Amerikanen met een betere kredietwaardigheid dan subprime. Hierop hoefde ING 'niets' af te schrijven, aldus de bankverzekeraar in een persbericht.

Beleggingen
De marktwaarde van beleggingen in Amerikaanse hypotheken ging 751 miljoen euro achteruit in het laatste kwartaal van 2007, zo meldt ING. De totale positie ten aanzien van de subprime-hypotheken was 2,8 miljard euro eind 2007. ING heeft 1,9 miljard gestoken in zogeheten CDO's, collateralized debt obligations, en 3,5 miljard euro verzekerd bij de Amerikaanse obligatieverzekeraars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden