‘Krapte op de arbeidsmarkt bedreigt herstel’

Een stijging van het aantal moeilijk vervulbare vacatures dreigt het economisch herstel in de kiem te smoren. Deeltijders moeten meer uren gaan werken....

Van onze verslaggever Frank van Alphen

Dit staat in de Arbeidsmarktanalyse 2006 van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI), een adviesorgaan voor ondernemers, vakbonden en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In het rapport, dat dinsdag is aangeboden aan minister De Geus (Sociale Zaken), pleit de RWI voor een offensief arbeidsmarktbeleid, waarbij reïntegratietrajecten gericht moeten zijn op openstaande vacatures. Nu zijn deze trajecten daar vaak niet op gericht.

Er is sprake van een kentering op de arbeidsmarkt, aldus de RWI. De afgelopen vijf jaar verdwenen per saldo 95 duizend banen. De industrie en de bouw waren koplopers: daar daalde het aantal banen met meer dan 10 procent. Sinds het laatste kwartaal van vorig jaar is een lichte groei van de werkgelegenheid te zien.

Dit jaar zal de totale werkgelegenheid toenemen met 100 tot 125 duizend arbeidsplaatsen, een toename van 1,5 procent. Daarna zal, volgens het Centraal Planbureau, de groei van het aantal vacatures tot 2020 gelijke tred houden met de aanwas van de beroepsbevolking. De werkgelegenheidsgroei zal het sterkst zijn in de zorg-en welzijnssector, de zakelijke dienstverlening en de IT.

De RWI ziet een groter wordende kloof tussen het lage opleidingsniveau van de meerderheid van de werkzoekenden en de toenemende vraag naar hogeropgeleide werknemers. Het tekort aan hoogopgeleiden kan de groei van de bedrijvigheid dusdanig vertragen dat laagopgeleiden de dupe worden.

De RWI ziet drie manieren om de geschikte mensen te vinden voor moeizaam te vervullen vacatures. Ten eerste verwacht het adviesorgaan veel van het aanboren van de ongeveer één miljoen niet-werkenden. Dit levert vooral meer laagopgeleide werkzoekenden op. Daarvoor is wel werk, tenminste als de werkzoekenden beschikken over sociale vaardigheden.

Ten tweede valt veel te winnen als deeltijders meer uren gaan werken. Voordeel daarvan is dat daarmee het aandeel van hoogopgeleide werkers toeneemt. Omdat openstaande vacatures slecht zijn voor het herstel van de economie, pleit de RWI ook voor het toelaten van buitenlanders, als geschikte Nederlandse kandidaten niet te vinden zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden