Reportage

Krantenredacties en -bazen lijnrecht tegenover elkaar

Vier regiokranten van de Telegraaf Media Group krijgen een eigen hoofdredacteur. De redacties voelen zich uit elkaar gespeeld.

null Beeld anp
Beeld anp

Ze staan zelden tegenover elkaar in de rechtszaal, krantenredacties en -directies. Onderhandelingen over reorganisaties lopen soms uit de hand, maar uiteindelijk komen ze er wel uit.

Bij Holland Media Combinatie, een dochterbedrijf van de Telegraaf Media Group, lukte dat niet. Na lang praten stapte de redactieraad van HMC naar de kortgedingrechter. Maandag diende de zaak in Alkmaar.

Redactiestatuut

De journalisten beroepen zich op het redactiestatuut, een document waarin mediabedrijven sinds de jaren zeventig afspraken vastleggen over de scheiding tussen de rol van de redactie en die van de directie en de afdeling marketing. Het is het fundament onder de journalistieke onafhankelijkheid. En die staat nu op het spel, vrezen ze.

Journalistenvakbond NVJ steunt de redactie van HMC. 'Wij delen hun zorgen', zei secretaris Annabel de Winter, die de zitting bijwoonde op de publieke tribune. 'Dit proces is van groot belang van de journalistiek in heel Nederland. Redactiestatuten staan steeds meer onder druk.'

Concrete aanleiding van de rechtszaak is het plan van de directie om het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander ieder een eigen hoofdredacteur te geven. Nu vallen deze titels onder één gezamenlijke hoofdredacteur. Dat moet zo blijven, vinden de journalisten, die zich gesteund voelen door een passage in het redactiestatuut.

'Als dit plan doorgaat, raakt onze redactie versnipperd', zegt Peter Schat, voorzitter van de redactieraad. 'Dan heb je allemaal baasjes in eigen huis, rechtstreeks aangestuurd door de directie. Nu staan we veel sterker, de overkoepelende hoofdredacteur is een veiligheidsklep tegen wilde plannen van de directie. En wij kunnen nu als hele redactie meepraten over de toekomst van het bedrijf, niet alleen over de eigen regiokrant.'

Onvoldoende plek

De 48 stoelen in de rechtszaal waren lang niet voldoende om zijn sympathisanten een plaats te bieden. Dertig toeschouwers zaten of stonden in het gangpad en bij de advocaten. Volgens de raadsman van de journalisten, Loe Sprengers, bleek uit de opkomst hoe groot de onrust is over de voornemens. 'Dit onderwerp leeft enorm binnen de dagbladwereld.'

Gert Jan Oelderik, algemeen directeur van HMC, betoogde dat hij het recht heeft zijn bedrijf in te richten zoals hij wil - na uitvoerig overleg met de werknemers. Na acht maanden onderhandelen wil hij eindelijk wel eens knopen doorhakken. Dat het redactiestatuut uit de kast is gehaald, begrijpt hij niet. Volgens hem staat nergens dat het benoemen van meerdere hoofdredacteuren in strijd met de afspraken is.

Vage beloftes

De angst dat de directie de macht van de redactie wil breken is nergens op gebaseerd, zei Oelderik op hoge toon. 'Wij hebben geen kwade bedoelingen. De redactionele onafhankelijkheid is echt niet in het geding. Het is heel vervelend te worden beschuldigd van iets dat we niet hebben gedaan en niet van plan zijn te doen.'

Volgens de journalisten probeert de directie met vage beloftes de onrust te sussen. Ze noemen het onbegrijpelijk dat er extra leidinggevenden bij zouden komen terwijl de redacties de afgelopen jaren veel kleiner zijn geworden. Dat zou inefficiënt zijn.

De uitspraak volgt op maandag 26 oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden