KPNQwest misleidde banken en beurs

KPNQwest heeft banken en beleggers om de tuin geleid. Het bedrijf wist al in februari dat het in ernstige financiële problemen verkeerde, terwijl de kabelaar hier pas op 24 april mee naar buiten kwam....

Van onze verslaggever

'Dit is nieuw bewijs dat de banken op basis van valse of vervalste informatie een beslissing hebben genomen om de kredietfaciliteit van 525 miljoen euro te verstrekken', zegt een bron binnen het bankensyndicaat. 'Dit kan niet zonder consequenties blijven.'

Een groep banken, waaronder de Amerikaanse Citibank, ABN Amro en Fortis, verstrekte in maart nog een nieuwe lening aan KPNQwest. 'Wij hebben dit stuk nog nooit gezien. Het is duidelijk dat er met de boeken is gerommeld. We vragen ons nu af wie hier allemaal van op de hoogte was binnen KPNQwest.' Het voormalige topmanagement was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Het jaarverslag is als bijlage opgenomen in een rapport dat de curatoren schreven over hun bevindingen bij het failliete bedrijf. KPNQwest zelf had het niet eerder gepubliceerd. Hoewel het geschrift is voorzien van een goedkeurende accountantsverklaring, ontbreekt de handtekening van Arthur Andersen.

Het document is gedateerd op 11 februari. Als nettoverlies over 2001 staat een bedrag vermeld van bijna 377 miljoen euro. Een dag later, op 12 februari, publiceerde KPNQwest echter een persbericht waarin een nettoverlies van 'slechts' 266 miljoen euro wordt vermeld. Cijfers over de omzet ontbreken in het nu opgedoken jaarverslag, dat was bestemd voor de Amerikaanse beursautoriteiten.

Het verslag uit februari, met een inleiding van topman Jack McMaster, bevat daarnaast een aantal waarschuwingen over de deplorabele financiële toestand van het bedrijf. Die zou zijn veroorzaakt door 'een dramatische verslechtering' van de markt voor glasvezelcapaciteit.

'In het licht van deze slechte marktomstandigheden bekijkt het bedrijf zijn uitstaande schulden, en onderzoekt het mogelijkheden om zijn balans te herstructureren', aldus het verslag. De passage besluit met de volgende mededeling: 'Er is substantiële twijfel of het bedrijf in staat is om te blijven voortbestaan.'

Deze teksten uit februari vertonen grote gelijkenis met de formulering van de winstwaarschuwing, die pas op 24 april werd gepubliceerd. Deze tijding had een dramatische koersval als gevolg. Korte tijd na het bericht besloten de banken de geldkraan definitief dicht te draaien, omdat zij zich misleid voelden door het management van KPNQwest.

De banken hadden medio maart nog 300 miljoen euro aan KPNQwest geleend, in het kader van de kredietfaciliteit ter waarde van 525 miljoen euro. Dit geld had KPNQwest onder meer nodig om de overname van het Ebone-netwerk te financieren. Deze deal werd in maart afgerond.

KPNQwest-curator J. van Apeldoorn wil niets zeggen over het jaarverslag, behalve dat 'deze kwestie hoogstwaarschijnlijk nog een staartje gaat krijgen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden