KPN wil 'de boel niet frusteren'

Kopstukken en juristen uit de telecomindustrie bestookten de Tweede Kamer met meningen over een nieuwe telecomwet. Eén ding is zeker: KPN krijgt te maken met een sterkere Opta....

De Kamerleden zijn de afgelopen weken belaagd door lobbyisten, maar ze horen graag nog eens live de standpunten van de telecom-, kabel- en internetbedrijven. Voorzitter is Frank de Grave (VVD), die Scheepbouwer overigens consequent aanspreekt als 'de heer Scheepsbouwer'.

Deze benadrukt nog eens de lastige situatie waarin zijn bedrijf zich bevindt. Volgens hem wordt KPN door Opta gedwongen onder de kostprijs capaciteit te verkopen aan concurrenten, terwijl het aan de consumentenkant geen nieuwe kortingen mag aanbieden.

Eventjes laat hij zich gaan, als hij de vertegenwoordiger van concurrent Tele2 in het nauw drijft. 'Wij hebben acht miljard euro in ons net geïnvesteerd. En jullie?' Scheepbouwer geeft zelf antwoord: 'Precies, niets.'

In de wandelgangen, tijdens een schorsing, kan Opta-voorzitter Jens Arnbak zijn ergernis nauwelijks verbergen. De ingetogen Deense hoogleraar noemt het 'niet pluis' dat Scheepbouwer klaagt over onrendabele investeringen. Arnbak kent de boekhouding van KPN op zijn duimpje, maar mag daarover geen details naar buiten brengen. 'Ik kan u echter verzekeren dat KPN's winstmarges op het vaste net zeer, zéér bevredigend zijn. Kijk naar de laatste aanbevelingen van analisten. Dat is allemaal buy, buy, buy.' KPN verhoogde onlangs zijn winstvoorspelling voor dit jaar.

In Opta-kringen is men gegriefd omdat Scheepbouwer de toezichthouder steevast 'onprofessioneel' of 'dom' noemt. 'Wat vaak vergeten wordt, is dat wij ook wel eens beslissen ten gúnste van KPN', zegt een Opta-jurist.

Zeker is echter dat de bevoegdheden van Opta worden uitgebreid via de nieuwe wet, bijvoorbeeld via fors hogere boetes. Vrijwel alle grote fracties in de Kamer kunnen zich vinden in het complexe wetsvoorstel, dat afgelopen week werd aangescherpt door minister Brinkhorst (Economische Zaken).

Over belangrijke details wordt nog getwist. Zo wil de VVD dat Opta, voordat het college ingrijpt, steeds raportages maakt over de gevolgen daarvan. CDA'er Joop Atsma is kritisch. Hij trekt de vergelijking met een politie-agent, die een rapport moet maken over de gevolgen van zijn bekeuring, voordat hij een overtreder beboet.

Daar ligt echter het grote verschil tussen Opta en mededingingsautoriteit NMa. De laatste moet naast een dominante positie van een marktpartij ook misbruik aantonen - achteraf. Opta treedt juist vooraf op tegen machtige spelers. 'We hebben volgens het bestuursrecht al een motiveringsplicht', zegt Opta-directeur Hans Bakker. 'Anders zouden al onze besluiten bij de rechter sneuvelen.' De rapportages zouden volgens hem het toezicht van Opta ernstig vertragen.

Kees Vendrik (GroenLinks) wil weten of KPN ook in de toekomst steeds in beroep gaat tegen alle Opta-besluiten. Scheepbouwer: 'We zijn er niet om de boel te frustreren.' In de zaal vol KPN-concurrenten is gelach te horen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden