KPN schrapt nog eens 1500 tot 2000 banen

KPN schrapt tussen nu en in de loop van 2016 nog eens 1500 tot 2000 banen. Dat heeft het bedrijf vanmorgen bekendgemaakt. Een eerdere ontslagronde kostte al 4650 arbeidsplaatsen. De nieuwe ingreep moet leiden tot een aanvullende kostenbesparing van 300 miljoen euro.

KPNBeeld anp

Ondanks de bezuinigingen van de afgelopen jaren leed KPN het afgelopen jaar onder de streep opnieuw verlies, al was dat met 108 miljoen euro wel ruim de helft kleiner dan in 2012 (263 miljoen euro). De omzet daalde met 14 procent tot 2,06 miljard euro. De resultaten zijn exclusief die van E-Plus, de Duitse dochter die KPN voor ruim 8,5 miljard euro wil verkopen aan Telefónica Deutschland.

Mobiele telefonie
Vooral de inkomsten uit mobiele telefonie stonden onder druk, net als die in de zakelijke markt. Daar stonden goede prestaties tegenover uit de verkoop van vaste telefonie, internet en televisie aan consumenten thuis, aldus KPN.

Aan het verlies van klanten en marktaandeel is volgens KPN wel een einde gekomen, mede dankzij de forse investeringen die het bedrijf de laatste jaren heeft gedaan in zijn netwerk en producten. 'We hebben nu een sterk fundament gelegd en verwachten dat de financiële resultaten stabiliseren richting het eind van het jaar 2014', zei topman Eelco Blok.

Tussenjaar
'KPN noemt 2014 een 'tussenjaar', maar het is inmiddels het vierde of vijfde tussenjaar op rij', zegt vakbondsbestuurder Joost van Herpen van Abvakabo FNV in een reactie. 'Dit is niet goed voor het bedrijf. Dit hang als een donkere wolk boven het personeel', zegt de vakbondsbestuurder.

Anselma Zwaagstra van vakbond CNV Publieke Zaak ergert zich eraan dat KPN nog geen concreet plan van aanpak heeft klaarliggen, waarin precies staat hoeveel banen per afdeling worden geschrapt. Volgens haar verkeren de werknemers van KPN nu in grote onzekerheid. 'Ik hoop dat KPN later deze week met meer duidelijkheid komt. Dat kan je toch wel eisen als vakbond. Onzekerheid wens je niemand toe, zeker niet in deze tijd', stelt Zwaagstra.

De AEX-index op de Amsterdamse beurs.Beeld anp
KPN-topman Eelco Blok.Beeld anp

Verandering voor de klant
Het schrappen van banen zal volgens perswoordvoerder van de KPN Ward Snijders niet leiden tot het verlies in kwaliteit, maar zal juist de kwaliteit verbeteren. 'We kijken waar we de diensten van KPN kunnen vereenvoudigen voor de klant en de provider. Zo zouden klanten met een ouder doorlopend abonnement over kunnen gaan op een nieuw abonnement, wat een hoop administratie scheelt.' Klanten met een oud contract kunnen deze vaak laten doorlopen. Zo zijn er klanten van KPN die een abonnement hebben dat jaren oud is.

KPN is van plan om een vereenvoudigingsprogramma door te voeren waarbij het productaanbod, het klantproces en de IT wordt vereenvoudigd. 'Zo kunnen wij de diensten van KPN eenvoudiger aanbieden en de kwaliteit verhogen', aldus Snijders.

Rampjaar
KPN schommelde vorig jaar flink op de beurs, op enkele dagen maakte het grote verliezen. KPN moest vele nieuwe aandelen op de markt brengen om nog te kunnen overleven. Vooral toen bekend werd dat KPN een hoge schuldpositie had, verloor het bedrijf vertrouwen op de beurs.

Het telecombedrijf kwam in de hoge schuldpositie omdat het bedrijf veel had geïnvesteerd in het glasvezelnetwerk en de 4G-verbinding. Deze investeringen zullen op lange termijn voor flinke winst zorgen, maar zorgde vorig jaar voor marginale winsten waardoor het bedrijf schommelde op de beurs en investeerders het vertrouwen verloren.

Ook aandeelhouders hadden hier last van. Bijvoorbeeld het Mexicaanse telecomconcern Américo Móvil van miljardair Carlos Slim werd vorig jaar in één klap 1,7 miljard dollar minder waard door de lage winsten van de KPN en het afnemende vertrouwen op de beurs.

De miljardair liet vorig jaar zien dat hij interesse had in het bedrijf KPN. Slim, die haast een monopolie heeft op de telecommarkt in Latijns-Amerika en een groot wereldwijd aandeel heeft kocht 28 procent van alle aandelen van het bedrijf waardoor hij grootaandeelhouder werd. Toen er aandelen verkocht moesten worden gaf Slim akkoord, maar wel in ruil voor twee stoelen in het bestuur van KPN, waar hij Américo Móvil-bestuurders plaatste als KPN-commissarissen.

Mexixaanse miljardair en grootaandeelhouder van KPN Carlos Slim.Beeld ap

Kwetsbaarder
KPN werd mede door uitbreidingen in het buitenland steeds kwetsbaarder, het telecombedrijf kromp met de dag. Een overname van een buitenlands bedrijf zou daarom onvermijdelijk zijn. Slim bleef inmiddels geld bijstorten op de rekening van het concern om het van de ondergang te behoeden. In juli versnipperde Slim het samenwerkingsverbod met KPN, zodat hij de kans zou hebben om het gehele telecombedrijf over te nemen.

Deze poging deed hij een maand later. Met een bod probeerde de miljardair zoveel mogelijk aandelen te bemachtigen. Slim heeft KPN op dat moment nodig om de Duitse markt binnen te komen omdat het Duitse dochterbedrijf van KPN, E-Plus een groot aandeel heeft in het land.

Het bod van de miljardair zorgde ervoor dat dankzij KPN de AEX-index op het hoogste niveau kwam in vijf jaar. KPN besluit dochterbedrijf E-Plus in de verkoop te doen om dit geld te kunnen investeren in het Nederlandse bedrijf. Carlos Slim stemt aarzelend toe in de hoop het sterke Nederlandse concern in handen te krijgen.

Hoofdkantoor van E-Plus in Duitsland.Beeld epa

Beschermingswal
Tot een overname komt het niet. Verschillende instituten hebben kritiek op de overname en ook de politiek bemoeit zich ermee. Een speciale aan KPN gelieerde stichting heeft zet een beschermingswal op tegen Carlos Slim, door 50 procent extra aandelen uit te geven en zo de zeggenschap bij KPN over te nemen. De beschermingswal zorgt ervoor dat Slim buitenspel wordt gezet.

KPN wil alleen verder praten met Slim als hij een hoger bod doet dan de beoogde 10 miljard. Dit wordt de miljardair te duur, hij haakt af en de beschermingswal wordt afgebroken. Zo komt KPN door het vertrouwen van Slim sterker uit de strijd, maar moet het bedrijf nog steeds bezuinigen en banen schrappen.

Miljardair Carlos Slim.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden