KPN nog niet uit de problemen

KPN heeft de neergang eind vorig jaar min of meer tot staan gebracht, maar uit de problemen is het telecombedrijf nog niet. De omzet, die vorig jaar voortdurend onder druk stond, liep in het vierde kwartaal nog maar licht terug. Het bedrijfsresultaat daalde met 3 procent en zal zich volgens het bedrijf pas het eind van dit jaar stabiliseren.

Beeld anp

Dit blijkt uit de jaarcijfers over 2014 die KPN vanochtend heeft gepresenteerd. De omzet bleef dankzij een belastingmeevaller in de drie laatste maanden van vorig jaar gelijk op 2,07 miljard euro. Zonder de belastingmeevaller daalde de omzet met 2,1 procent. In eerdere kwartalen kwam de omzet nog 5 tot 7 procent lager uit. Volgens KPN compenseerde de groei van het aantal klanten de teruglopende inkomsten van de zakelijke markt. Netto eindigde het telecombedrijf het vierde kwartaal 37 miljoen euro in het rood, tegen een min van 166 miljoen euro dezelfde periode een jaar eerder. Volgens KPN waren de rode cijfers te wijten aan financieringslasten voor het terugkopen van obligaties.

Volgens het telecombedrijf is het 'transformatiejaar' 2014 afgesloten met een 'wederom een kwartaal met goede voortgang. KPN-topman Eelco Blok zei eerder vorig jaar steeds dat de resultaten van het telecombedrijf zich aan het einde van het jaar zouden stabiliseren. Dat is met de omzet min of meer gelukt, maar met de winst nog niet. Het bedrijfsresultaat daalde in het vierde kwartaal met 3 procent tot 669 miljoen euro. Om de resultaten te verbeteren, gaat KPN nog meer bezuinigen. Het wil de kosten in 2016 met 400 miljoen euro verlaagd hebben ten opzichte van 2013. Dat was eerder ruim 300 miljoen euro. Aan het einde van die eerder aangekondigde herstructurering telt KPN naar verwachting 2000 tot 2500 arbeidsplaatsen minder.

Over heel 2014 liepen de opbrengsten met 5 procent terug tot iets meer dan 8 miljard euro. De geschoonde brutowinst daalde met 15 procent tot ruim 3 miljard euro. Netto hield KPN 239 miljoen euro over, 18 procent minder dan in het voorgaande jaar. KPN denkt het dividend op te kunnen voeren tot 8 cent per aandeel, een cent meer dan vorig jaar, maar iets minder dan waar beleggers op gehoopt hadden. In 2016 zal het dividend naar verwacht verder stijgen.

Het bedrijf had ook nog een opvallende benoeming te melden: KPN wil voormalig fractievoorzitter en partijleider van GroenLinks, Jolande Sap, benoemen in de raad van commissarissen. Sap, die wordt voorgedragen vanwege het terugtreden van Tini Hooymans, is momenteel onder voorzitter van de raad van toezicht van gezondheidsinstelling Arkin. De centrale ondernemingsraad van het telecombedrijf steunt de voordracht.

Jolande SapBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden