KPN mag scholen toch gratis internet bieden

Telecombedrijf KPN mag scholen gratis internet aanbieden. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag in hoger beroep bepaald. De rechtbank verbood het aanbod eerder...

In een eerdere uitspraak oordeelde de rechtbank dat KPN de scholen geen gratis breedbandinternet mag aanbieden.

KPN stelde zeer verheugd te zijn over de uitspraak. Het telecombedrijf wil scholen via dochter XS4ALL een contract aanbieden voor drie jaar. Deze investering kost het bedrijf ongeveer 75 miljoen euro, becijferde het concern al eerder.

Internetaanbieder Nl.tree had het kort geding aangespannen tegen KPN. Nl.tree is een gezamenlijke onderneming van meerdere kabelbedrijven zoals UPC, Essent en Casema. Zij was de internetleverancier van 11.000 scholen tot deze markt begin dit jaar werd vrijgegeven. Volgens Nl.tree verstoorde KPN de markt met het aanbod.

Verenigingen voor schoolleiders reageerden donderdag tevreden. Veel scholen moesten na de eerdere uitspraak in allerijl nadenken over een andere internetaanbieder dan KPN.

Een woordvoerster van de AVS, de vereniging van directeuren in het primair en speciaal onderwijs, wil eerst weten met welk aanbod KPN nu precies komt voor ze de scholen gaat inlichten. Volgens haar hielden basisscholen er al rekening mee dat KPN toch nog internet aan zou mogen bieden.

P. Hettema, voorzitter van de vereniging van schooldirecteuren in het voortgezet onderwijs, zag bij het eerste aanbod van KPN al veel meer beweging in de markt ontstaan. Hij verwacht dat door de uitspraak van het hof nog meer internetaanbieders met een aantrekkelijk voorstel komen. Nu is het al zo dat scholen kiezen voor een internetaanbieder die wel geld vraagt, maar ook meer biedt dan KPN.

De stichting ICT op School zei blij te zijn dat er nu duidelijkheid is. 'Dit is een goede stimulans voor ICT in het onderwijs', aldus een woordvoerster. Er blijven volgens haar echter nog wel genoeg vragen over. 'Het is belangrijk dat de instellingen snel horen wanneer KPN het internet kan leveren en wat het aanbod precies inhoudt.'

De scholen konden vorig jaar kiezen met welke internetaanbieder ze in zee wilden gaan, Nl.tree, een andere aanbieder of een overgangsregeling. Ongeveer 20 procent van de instellingen maakte van dat laatste gebruik, in afwachting of KPN toch gratis internet mocht aanbieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden