KPN laat vrouwenquotum varen na kritiek allochtonen

Telecombedrijf KPN is gestopt met het voortrekken van vrouwen voor hoge functies. Bij het schrappen van het vrouwenquotum speelde onder meer kritiek van hoog opgeleide allochtone mannen een rol, die minder kans maakten omdat sommige hoge posities alleen voor vrouwen opengesteld waren.

Financieel directeur Carla Smits stapte begin 2012 op uit onvrede met de nieuwe topstructuur. Beeld anp
Financieel directeur Carla Smits stapte begin 2012 op uit onvrede met de nieuwe topstructuur.Beeld anp

Dat zegt Jasper Rynders, de programmadirecteur 'social return, inclusion and diversity' van KPN, in een interview met het onlinemagazine Intermediair. Het vrouwenquotum bij KPN heeft vijf jaar gefunctioneerd en was bij de invoering baanbrekend.

'We hebben geconstateerd dat de focus op vrouwen tot een volledige veronachtzaming heeft geleid van de hoger opgeleide multiculturele man', zegt Rynders. 'Gegeven de snelle verkleuring van de Nederlandse samenleving, met name in de grote steden waar KPN actief is, is dit een onwenselijk bijeffect. Vanuit verschillende groepen hebben wij te horen gekregen dat ze dit een zeer kwalijke zaak vinden', zegt Rynders.

Quotum geruisloos losgelaten
Het voortrekken van vrouwen werd in 2009 ingevoerd door toenmalig topman Ad Scheepbouwer. Dit omdat het aantal vrouwen op hoge posities bij KPN achterbleef, ondanks jarenlange goedbedoelde pogingen er iets aan te doen. Managers moesten voor sommige functies vrouwen voordragen. Deden ze dat niet, dan werd hun bonus gekort.

Dat vrouwenquotum werd, zo blijkt nu, anderhalf jaar na het vertrek van Scheepbouwer, voorjaar 2011 onder zijn opvolger Eelco Blok geruisloos losgelaten. Dat kwam overigens niet alleen door de kritiek van allochtone potentiële toppers bij KPN. Ook bleken de aangetrokken vrouwen veelal maar weinig te verschillen van de mannelijke topmanagers.

'We moesten de afgelopen jaren putten uit een beperkte groep vrouwen aangezien alle grote bedrijven in dezelfde vijver vissen. Uiteindelijk zie je vooral blanke, hoger opgeleide vrouwen, tussen de 40 en 50 jaar oud met dezelfde sociale achtergrond binnenkomen. Een aantal leek in gedrag en capaciteit erg op de mannen die er al zaten, inclusief hun tekortkomingen,' zegt Rynders in het weekblad Intermediair. 'We hoopten op meer leidinggevende vrouwen die vanuit hun vrouw-zijn deels andere belangrijke waarden, inzichten en kwaliteiten konden toevoegen aan het bedrijfsproces.'

Aantal topvrouwen nog steeds beperkt
Het nieuws komt op een pikant moment. De afgelopen weken bleek uit diverse onderzoeken dat het aantal vrouwen in de top nog steeds beperkt is, ondanks een 'wettelijk streefcijfer' van minimaal 30 procent. Vooral het percentage vrouwen in de raden van bestuur is met 6 procent zeer laag. Het invoeren van een verplicht vrouwenquotum staat daardoor weer op de politieke agenda. Volgens het schaarse onderzoek dat er is - van onder meer de Volkskrant - is het aantal allochtonen in het hoger management overigens nog lager: minder dan 2 procent.

KPN heeft wel bijna 30 procent vrouwelijke commissarissen, maar geen vrouwen in de raad van bestuur; financieel directeur Carla Smits stapte begin 2012 op uit onvrede met de nieuwe topstructuur. Het telecombedrijf heeft volgens Rynders de 'eendimensionale focus op de vrouwenagenda' losgelaten en richt zich bij het diversiteitsbeleid nu ook op andere groepen die wel wat steun kunnen gebruiken, zoals allochtonen, mensen met een arbeidsbeperking of een 'andere seksuele voorkeur'.

KPN bestuurders tijdens een vergadering met aandeelhouders. In de zaal opvallend weinig vrouwen. Beeld anp
KPN bestuurders tijdens een vergadering met aandeelhouders. In de zaal opvallend weinig vrouwen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden