KPN gaat nog eens 450 miljoen euro bezuinigen

KPN wil dit jaar meer kosten besparen. Het telecomconcern gaf woensdag een nieuwe doelstelling af van circa 450 miljoen euro bij de presentatie van de jaarcijfers. Dit is 50 miljoen euro meer dan eerder was aangekondigd.

Redactie
Jan-Kees de Jager, CFO van KPN, tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2015. Beeld anp
Jan-Kees de Jager, CFO van KPN, tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2015.Beeld anp

KPN wist zijn kosten vorig jaar met ongeveer 280 miljoen euro terug te dringen. Dat positieve effect werd tenietgedaan door een verder dalende omzet in de zakelijke markt en door hogere acquisitiekosten bij het onderdeel Consumenten Mobiel.

Het grootste deel van de besparingen moet dit jaar worden behaald op de IT-systemen, zegt een woordvoerster. Ze herhaalde verder de eerder door KPN afgegeven doelstelling om eind dit jaar tussen de 2.000 en 2.500 banen te schrappen ten opzichte van het niveau van eind 2013. 'Daarvan is al meer dan de helft gerealiseerd.'

In het vierde kwartaal van 2015 boekte KPN een nettowinst van 254 miljoen euro, terwijl een jaar eerder een nettoverlies van 16 miljoen euro werd geleden. De omslag was onder meer te danken aan een boekwinst op de verkoop van aandelen in het branchegenoot Telefónica Deutschland van 184 miljoen euro en een lagere brutoschuld.

Dalende omzet

KPN stelde tijdens de presentatie een dividend van 8 eurocent per aandeel voor. Daar komt nog eens 13 cent per aandeel bij uit de verkoop van de aandelen Telefónica Deutschland. KPN verkocht in november 150 miljoen aandelen in dat bedrijf voor in totaal 805 miljoen euro.

De omzet daalde met 9,7 procent tot ruim 1,7 miljard euro, in lijn met de prognoses van marktkenners. Het bedrijfsresultaat (ebitda) nam met 12 procent af tot 578 miljoen euro, een niveau dat KPN ook dit jaar verwacht.

Op de Amsterdamse beurs ging het aandeel KPN flink omlaag na de presentatie van de jaarcijfers. Met een min van 2,6 procent was het de grootste daler in de hoofdindex. Een analist van Theodoor Gilissen noemde de 'traditionele resultaten', zoals de omzet en het bedrijfsresultaat 'wat aan de magere kant' en KBC Securities noemde de prognoses voor dit jaar 'conservatief'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden