KPN gaat met opgevoerd koper Ziggo te lijf

Met twee simpele koperen draadjes maakt KPN zijn internetverbindingen zes keer zo snel. Honderd jaar geleden werd de techniek weggelachen, nu blijkt die van grote waarde.

Ziggo werft nieuwe abonnees in Oosterwolde. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Ziggo werft nieuwe abonnees in Oosterwolde.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Bij KPN danken ze God elke dag weer op hun blote knieën dat hun voorloper een eeuw geleden bij de aanleg van het telefoonnetwerk besloot om van de telefooncentrale twee draadjes naar elke woning te trekken. Het staatsbedrijf PTT deed daarmee iets wat de rest van de wereld als overbodige luxe beschouwde. Maar KPN is daardoor vandaag de dag wel in staat supersnel internet aan te bieden via zijn 'oude' koperdraden.

Gee toestemming meer nodig van ACM

KPN hoeft afspraken met andere aanbieders op zijn netwerk, bijvoorbeeld over het tarief dat die aanbieders moeten betalen, niet langer ter goedkeuring voor te leggen aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dat heeft de toezichthouder bepaald. In een eerste reactie noemt operationeel directeur Joost Farwerck van KPN het besluit 'goed nieuws'. Onder meer Vodafone en M7 gebruiken het netwerk om klanten breedbandinternet en televisie te leveren. KPN is wettelijk verplicht anderen toe te laten. Nadat kabelaars Ziggo en UPC hun fusie hadden aangekondigd had KPN geëist dat die verplichting zou komen te vervallen. De ACM houdt vast aan open toegang, maar biedt KPN meer ruimte tot onderhandelen.

250 megabit per seconde

'We werken nu aan een techniek waarmee we de snelheid over onze telefoonlijnen opvoeren tot 250 megabit per seconde', zegt Just Hut, projectleider bij KPN. Ter vergelijking: op 85 procent van het KPN's oernetwerk is nu een maximumsnelheid van 40 mbps haalbaar. Door het bundelen van de twee draadjes (pair bonding in het jargon) en het dempen van storende ruis op de lijnen (vectoring) razen webpagina's en YouTube-video's straks zes keer zo snel door de koperen kabeltjes. Het is een relatief eenvoudige en, belangrijker, goedkope upgrade.

Opgevoerd koper is een van de wapens die KPN in de strijd gooit tegen zijn grootste concurrent op de markt voor breedband: Ziggo. Het fusiebedrijf van de twee grootste Nederlandse kabelmaatschappijen, Ziggo en UPC, ging dinsdag formeel van start. Dat is niet de reden waarom KPN de pers diezelfde dag had uitgenodigd voor een exposé over zijn internetstrategie, bezweert technisch directeur Erik Hoving. 'We willen gewoon laten zien wat we doen om de komende tien jaar in te spelen op alle ontwikkelingen.'

Wat zijn klanten in 2020 precies zullen uitspoken op het vaste en het mobiele netwerk, durft Hoving niet te voorspellen. 'Maar we gaan met zijn allen wel meer data verbruiken, we krijgen meer apparaten die gegevens gaan versturen.' Tegen 2020, luiden schattingen, zijn ruim tweehonderd miljard apparaten en sensoren verbonden met internet, en jagen die daar grotendeels autonoom data over heen.

'Verglazing'

Lange tijd zag KPN zijn heil in de vervanging van zijn oude kopernetwerk door glasvezel, dat snelheden van 1.000 Mbps en hoger mogelijk maakt. Het bedrijf kocht zich in bij Reggefiber, dat zich sinds 2005 toelegt op de aanleg van glasvezelnetwerken, en werd daar vorig jaar eigenaar van. De volledige 'verglazing' heeft KPN als doel verlaten, in elk geval voor de kortere termijn. 'Te duur', zegt operationeel directeur Joost Farwerck. 'We kijken nu wat per gemeente wat de beste oplossing is.' Duur glasvezel tot aan de voordeur waar dat loont, wel glasvezel naar alle straatkasten in de wijken en hogere snelheden over koper als dat voldoende soelaas biedt.

Maatwerk is het motto, helemaal in buitengebieden waar het internet met slakkengang bij de klant binnenstrompelt. Daar werkt KPN samen met bewonersverenigingen die bereid zijn om zelf geld te steken in een upgrade. Zo tekende het bedrijf een week geleden een overeenkomst met Fryslan Ring, een coöperatie die glasvezel brengt naar witte plekken in de provincie Friesland. In Uitdam, even ten noorden van Amsterdam, legt KPN in overleg met het lokale bestuur een glasvezelleiding aan tussen de wijkkast in het dorp en de rest van de wereld. 'Ja, ook Katja Schuurman heeft nu snel internet', grapt Farwerck. De actrice is Uitdams bekendste inwoner.

KPN zet ook zijn leidende positie bij mobiele telefonie in tegen Ziggo. Het is het enige terrein waar de kabelaar ver achter ligt. KPN ontwikkelt diensten die het lonend maken om zowel televisie, breedband-internet en mobiele telefonie af te nemen bij de voormalige PTT, stelt de directeur mobiel Jacob Groote. 'Zo kan ik nu op mijn mobiele telefoon voetbalwedstrijden bekijken die ik thuis heb opgenomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden