KPMG: Koppel AOW-leeftijd aan opleidingsniveau, want laag opgeleiden betalen langer premie

De leeftijd waarop iemand met pensioen kan gaan, moet afhangen van iemands opleidingsniveau. Dat bepleit accountantskantoor KPMG, dat stelt dat laagopgeleiden gemiddeld minder profiteren van de opgebouwde oudedagsvoorziening dan hoogopgeleiden. Volgens KPMG subsidiëren laagopgeleiden daardoor het pensioen van hoogopgeleiden.

Zware beroepen zijn bijvoorbeeld loodgieters, onderhoudsmedewerkers, stratenmakers en werknemers in de bouw.Beeld anp

Mensen met een lagere opleiding beginnen doorgaans gemiddeld eerder met werken. Vaak zijn zij al op 16-jarige leeftijd aan het werk, terwijl hoogopgeleiden pas rond hun 25ste aan het werk gaan. Daarmee betalen de laagopgeleiden tot wel tien jaar langer AOW-premie. Aan de andere kant ligt de levensverwachting van laagopgeleiden gemiddeld bijna vier jaar lager dan die van hoogopgeleiden. Laagopgeleiden doen dus korter een beroep doen op het staatspensioen.

Metaalpensioenfonds PMT signaleerde deze zomer dat ouderen met een zwaar beroep vaker worden afgekeurd sinds de pensioenleeftijd in stappen wordt verhoogd van 65 naar (voorlopig) 67 jaar. Dat leidt tot een verdubbeling van het aantal nieuwe arbeidsongeschikten in de metaal. Het pensioenfonds Zorg&Welzijn meldt een stijging van het aantal oudere arbeidsongeschikten van 20 procent.

Jan Berghuis van PMT pleitte er deze zomer voor de pensioenleeftijd te laten afhangen van het aantal jaren dat iemand heeft gewerkt. 'In Duitsland heb je na 45 jaar werken recht op pensioen. Wie heeft gestudeerd werkt dus langer door, wie vroeg begint met werken kan ook eerder stoppen. Dat is eerlijk', zei Berghuis deze zomer in deze krant.

De AOW is een volksverzekering, gebaseerd op het aantal jaren dat iemand in Nederland woont. In de vijftig jaar voorafgaand aan de AOW-leeftijd bouwt iedereen in Nederland jaarlijks 2 procent van het recht op AOW op. Het staatspensioen staat dus los van iemand arbeidsverleden of het inkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden