Koukleumkruikje

Je weet het nooit zeker, maar de twijfel neemt toe of het deze winter nog wat wordt in Nederland. Daarom lijkt de aankoop van een handwarmer enigszins prematuur....

Even opgelet; handwarmers zijn al eerder in deze rubriek beschreven.Eén keer ging het om warmers, die geknakt moeten worden om zodoende eenvloeistof, die warm wordt, actief te maken. Die waren slechts eenmalig tegebruiken en dus geen succes. Een tweede maal betrof het een doosje waarineen plat kooltje tot ontbranding moest worden gebracht. Dat gloeide zekerzes uur; nadeel was de wat onwelriekende geur.

Dan is er nu de handwarmer op batterijen (ANWB, leden 5 euro,niet-leden 6 euro). 'Uw handen worden direct verwarmd', leest Niche.'Compacte afmetingen, ideaal voor winterse buitenactiviteiten, geeft drieuur warmte, afhankelijk van de buitentemperatuur en de batterijkwaliteit.'Klinkt logisch.

Maar hoe kom je in Nederland aan echte kou, zeg maar min tien graden?Je kunt je laten opsluiten in een ijskoeler, maar er zijn betere opties.Bijvoorbeeld een nachtelijke tocht naar een Alpenweide in Zwitserland, waarhet zeker vijftien graden vriest. Dat tikt aan.

Zowel Niche als de verloofde heeft zelden koude handen, maar in hetgezelschap bevindt zich iemand van wie de handen er bijna afvallen door dekoude. Hier komt de 'koukleumkruik' goed van pas.

Het verdient zeker aanbeveling de twee batterijen die het apparaatjeverwarmen, in te brengen voordat de kou toeslaat. Want bij een kwikstandvan min 15 is het wat ongelukkig manoeuvreren met twee 1,5 volt-batterijenen een klipdekseltje dat niet meewerkt.

Met de warmer in de ene hand en een glas glühwein in de andere wordtde nieuwe vriend van Niche met de minuut gelukkiger.

Peter van den Berg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden