Kostbaar Israëlisch raketafweersysteem gered door Obama

JERUZALEM De kostbare productie van een nieuw Israëlisch afweersysteem tegen korteafstandsraketten is gered door de Amerikaanse president Barack Obama. De VS willen Israël 205 miljoen dollar geven om tien controlecentra van het IJzeren Koepel-systeem te bouwen....

Het bedrag komt bovenop de ongeveer 3 miljard dollar die Washington al jaarlijks bijdraagt aan de begroting van het Israëlische leger.

De Verenigde Staten stonden lang sceptisch tegenover het afweersysteem, omdat korteafstandsraketten moeilijk zijn te onderscheppen. Ze zijn meestal maar enkele minuten in de lucht en dat is voor reguliere afweersystemen te kort om een tegenraket in stelling te brengen.

Maar de Amerikanen zijn van gedachten veranderd na succesvolle proeven met het IJzeren Koepel-systeem in januari. Minister van Defensie Ehud Barak meldde toen dat de ontwikkeling van het systeem was voltooid. Alleen had die fase al 200 miljoen dollar gekost en was het Israëlische leger niet bereid er verder nog geld voor vrij te maken. Andere offensieve taken – zoals de voorbereiding van een mogelijke aanval op de atoominstallaties in Iran – zouden dan in gevaar komen.

Het Pentagon heeft Israël woensdag laten weten dat Obama steun zal vragen van het Congres voor de cruciale financiële injectie voor het verdedigingsproject. De tien controlecentra worden gevestigd langs de grenzen met Libanon en de Gazastrook. Tijdens de oorlog met Hezbollah in 2006 en die met Hamas in 2009 kwamen Israëlische plaatsen in de grensgebieden onder vuur te liggen van katjoesja-raketten en zelfgemaakte projectielen. Het Israëlische leger had daar geen adequaat antwoord op.

De relatie tussen Washington en Jeruzalem maakt een complexe periode door. Enerzijds heeft Obama keer op keer duidelijk gemaakt dat de veiligheid van de Joodse staat voor hem ‘heilig’ is, en het extra geld voor de Israëlische defensie moet ook in dat licht worden bezien. Anderzijds heeft hij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu al een jaar onder grote druk gezet om serieuze besprekingen te voeren over de oprichting van een onafhankelijk Palestina. Het heeft geleid tot een verstandhouding die voor de bondgenoten ongewoon koel is.

Israël beschouwt het Iraanse atoomprogramma als de grootste dreiging waar het land aan bloot staat. Hoewel Teheran volhoudt dat het enkele vreedzame doelen dient, zijn Israël en het Westen ervan overtuigd dat Iran een kernwapen probeert te fabriceren. Obama probeert sinds zijn aantreden in gesprek te raken met het Iraanse regime over het atoomprogramma, maar dat is nog steeds op niets uitgelopen. Israël geeft de diplomatie een kans, maar zinspeelt tegelijkertijd al langer op een militaire aanval op de Iraanse kerninstallaties. Minister van Strategische Dreigingen Moshe Yaalon zei deze week nog dat Israël daar klaar voor is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden