Korting op pensioen dreigt voor honderdduizenden Nederlanders

De dekkingsgraad van de grote pensioenfondsen blijft ver onder de maat. Het gevaar dat honderdduizenden Nederlanders komend jaar gekort worden op hun pensioenen, neemt daardoor toe.

Koen Haegens
'De komende maanden worden spannend', stelt voorzitter Corien Wortmann-Kool van ABP, dat de pensioenen van 2,8 miljoen ambtenaren beheert Beeld anp
'De komende maanden worden spannend', stelt voorzitter Corien Wortmann-Kool van ABP, dat de pensioenen van 2,8 miljoen ambtenaren beheertBeeld anp

Dat blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van de vijf grootste pensioenfondsen, die vandaag gepresenteerd worden. Zij boekten de afgelopen maanden prima rendementen op hun beleggingen. Zo verdiende ABP 9,8 miljard euro. Vooral aandelen deden het goed.

Toch zien de fondsen hun dekkingsgraden amper herstellen. Dat komt mede door de lage rente, een gevolg van de omstreden goedkoop-geldpolitiek van de Europese Centrale Bank. Daardoor groeiden de verplichtingen, dus het geld dat de fondsen achter de hand moeten houden om in de toekomst alle uitkeringen te kunnen betalen, bijna even hard als de pensioenpotten. 'Door de almaar verder dalende rente en de voorgeschreven rekenmethodiek zetten de goede rendementen niet voldoende zoden aan de dijk', stelt voorzitter Eric Uijen van PME (metalektro).

Zijn collega Jan Berghuis van PMT (metaal en techniek) wijst op het recente rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Daarin wordt kritiek geleverd op het Nederlandse beleid, dat pensioenbeslissingen te afhankelijk zou maken van de grillen van de financiële markten. 'Nederland heeft de grootste spaarpot', zegt Berghuis, 'maar door de strenge regels kunnen we er niet mee uit de voeten en zijn onze pensioenen kwetsbaar.'

Of de pensioenen daadwerkelijk worden verlaagd, hangt af van de dekkingsgraden op 31 december. 'De komende maanden worden spannend', stelt voorzitter Corien Wortmann-Kool van ABP, dat de pensioenen van 2,8 miljoen ambtenaren beheert.

Het lijkt erop dat pensioenfondsen dit niet langer zelf in de hand hebben. Alleen bpfBouw heeft een dekkingsraad van ruim boven de 100 procent. De overige grote pensioenfondsen staan nog altijd aan de rand van de afgrond. Veel hangt af van de vraag of de officiële rente nog verder daalt. Ook kunnen de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Italiaanse referendum over een grondwetswijziging voor onrust zorgen op de financiële markten en zo roet in het eten gooien.

Pensioenkorting dreigt, ondanks goede rendementen van pensioenfondsen de afgelopen maanden. Beeld anp
Pensioenkorting dreigt, ondanks goede rendementen van pensioenfondsen de afgelopen maanden.Beeld anp

Een ander risico komt uit onverwachte hoek: vrouwen leven gemiddeld iets langer. PFZW, het pensioenfonds voor de zorg- en welzijnssector, rekent op een minieme toename van de levensverwachting van een 65-jarige Nederlandse vrouw met 0,1 jaar. Dat is op zich goed nieuws, maar het kan de dekkingsgraad verlagen met een vol procent.

Overigens kalft de koopkracht van pensioenen hoe dan ook af, zelfs als kortingen voorlopig niet nodig zouden blijken. Dat komt doordat fondsen onvoldoende geld in kas hebben om de pensioenuitkeringen mee te laten stijgen met de inflatie. ABP vreest dat dit nog zeker vijf jaar zal duren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden