‘Korten op geestelijke zorg pakt averechts uit’

De geestelijke gezondheidszorg mag geen doelwit worden van de naderende bezuinigingen. Dit stelt Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland, in een toelichting op de notitie Zorg werkt die naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Met de notitie willen de GGZ-instellingen voorkomen dat de aangekondigde bezuinigingen ‘op de verkeerde plekken’ terecht komen. Namelijk daar waar de psychiatrische- en verslavingszorg zichtbaar effectief is.

Zorg werkt

‘Zorg werkt’ volgens Barth in de gehele ambulante geestelijke gezondheidszorg (zorg in eigen woonomgeving), maar vooral bij de gerichte zorg aan verslaafden en daklozen. Ervaringen in de vier grote steden met beleid om verslaafden en andere ‘verkommerden’ nieuw perspectief te bieden, zijn zeer succesvol gebleken. ‘Elke euro die je in deze mensen investeert, levert maatschappelijk gezien het dubbele op aan vermindering van overlast, van druk op politie en justitie en van gevoelens van onveiligheid’, aldus Barth.

De GGZ wil doorgaan met het afbouwen van het aantal bedden, en mensen zoveel mogelijk thuis in hun eigen vertrouwde omgeving te behandelen. Deze manier van behandelen is 25 procent goedkoper omdat de kosten voor huisvesting vervallen. ‘Maar de kwaliteit van de zogenoemde ambulante zorg moet wél van hoog niveau blijven, anders ben je straks weer terug bij af. Het gaat om mensen met ernstig psychiatrische stoornissen. Die belanden zonder goede begeleiding anders alsnog in een duurdere instelling’, zegt Barth.

Investeren

‘Op tijd investeren in geestelijke gezondheid voorkomt de maatschappelijke kosten van arbeidsuitval, schooluitval, mogelijk verval in criminaliteit of verslaving en langdurige afhankelijkheid van uitkeringen.’

GGZ Nederland ziet wel nog financiële ruimte in vermindering van de administratieve lasten en uitbreiding van e-mentalhealth. Nederland loopt voorop als het gaat om ervaring met therapie via internet. Uiteindelijk kan tenminste 10 procent van de zorg worden geleverd via internettoepassingen, denkt Barth.

GGZ Noord-Holland Noord, die twee pilots heeft lopen met ‘beeldschermtherapie’, gelooft bovendien dat ook het naderende personeelsgebrek kan worden opgelost met e-mentalhealth. De instelling heeft bij veertig patiënten met ernstig psychiatrische stoornissen als schizofrenie beeldschermen geplaatst waarmee ze dagelijks contact kunnen hebben met hun behandelaars. Deze zijn hierdoor minder tijd kwijt aan reizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden