Kort geding tegen V&D om winkels te ontruimen

IEF Capital wil dat V&D de warenhuizen in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Maastricht en Alkmaar onmiddellijk ontruimd worden nu de huur niet is overgemaakt. Hiervoor is een kort geding aangespannen. V&D had eerder al gezegd dat het de komende vier maanden geen huur meer zal afdragen aan de eigenaren van de panden om een liquiditeitscrisis te overbruggen. Hiermee wordt impliciet aangegeven dat het warenhuis geen geld meer heeft.

Peter de Waard
Het V&D-filiaal aan het Rokin in Amsterdam. Beeld anp
Het V&D-filiaal aan het Rokin in Amsterdam.Beeld anp

Vanaf juni wil V&D wel weer huur overmaken, maar wel een fiks lager bedrag. De huursom zou moeten worden teruggebracht van 10 naar 7 procent van de omzet. De vastgoedeigenaren beroepen zich echter op langjarige huurcontracten en zeggen dat V&D niet in haar eentje het contract kan veranderen.

IEF Capital heeft nu de rechter ingeschakeld. Nechemja de Bruijn stelt dat de afgelopen dagen is onderhandeld over een compromis. 'Voorstel was dat V&D voor onze panden op de begane grond en eventueel eerste verdieping verkoopruimte zou inleveren. Dan hoefde het warenhuis ook minder huur te betalen en zouden alle locaties kunnen worden behouden en de mensen kunnen blijven werken. Maar V&D heeft dit voorstel afgewezen. Daarnaast is nog eens bevestigd dat er geen huur wordt betaald. En dat is de reden om het kort geding aan te spannen.'

Ook andere vastgoedeigenaren dreigen met juridische stappen. Elizen Vastgoed, eigenaar van de V&D-winkelgebouwen in Apeldoorn en Deventer, zal de warenhuisketen juridisch aansprakelijk stellen als de huur niet wordt overgemaakt.

Personeel

V&D heeft een soortgelijk conflict met het personeel. De 5000 werknemers moeten 5,8 procent van hun salaris inleveren plus een vakantiedag en de eventuele seniorendagen. Ook die is eenzijdig opgelegd. De vakbonden hebben al verklaard daarmee niet akkoord te gaan en het besluit te zullen aanvechten. V&D heeft op haar beurt de bonden en de vastgoedeigenaren gedreigd met erger zoals het faillissement of massa-ontslag en het sluiten van vestigingen.

Tijdelijk bestuursvoorzitter Don Roach van V&D vindt het besluit van IEA een onaangename verrassing: 'We zijn erg teleurgesteld door het kort geding van IEF. Wij dachten dat we nog in de onderhandelingsfase zaten. Het voorstel van IEF konden wij niet accepteren, omdat het een negatief effect zou hebben op de omzet en de winstgevendheid van V&D. Wij hebben aangegeven een tegenvoorstel te doen wat naar onze mening voor beide partijen gunstig is. We zijn op dit moment nog bezig met de afronding daarvan. We hebben nog steeds vertrouwen in een positieve uitkomst van onze gesprekken met de verhuurders.'

Doorstart

V&D is intussen ook met banken in gesprek om de kredietkraan open te houden. Het Amerikaanse private equityfonds Sun Capital, dat sinds 2010 eigenaar is van V&D, is alleen bereid 'tientallen miljoenen' in vernieuwing van de warenhuizen te steken als werknemers, vastgoedeigenaren en banken een bijdrage leveren.

Voor veel binnensteden zou de ondergang van V&D een ramp zijn. Ze worden al getroffen door een reeks van faillissementen in de retailsector zoals die van de muziekwinkels van Free Record Shop, de boekenketen Polare en fietsenketen Halfords. Vaak weten de curatoren na een faillissement nog een doorstart te bewerkstelligen met aangepaste huur- en arbeidscontracten, maar vaak blijkt het een jaar later toch niet mogelijk te zijn de zaak overeind te houden. Een faillissement en doorstart leiden tot slechte publiciteit.

V&D was in het verleden zelf eigenaar van de panden. In 2005 werden die echter door de private equity-investeerders, waaronder KKR en Alpinvest, ten gelde gemaakt. IEF Capital kocht de panden voor 1,4 miljard euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden